Noćni vukovi su provokacija za Češku

Izvor: RTS, 17.Apr.2015, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noćni vukovi su provokacija za Češku

Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek označio je kao provokaciju planirani prolazak "noćnih vukova" krajem aprila i početkom maja od Moskve do Berlina između ostalog i preko Češke, u čast pobede Crvene armije u Drugom svetskom ratu.
Češka, kao ni Poljska, gde je najava konvoja ruskih motociklista izazvala pravu buru i apele dela političara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se "noćni vukovi" ne puste preko poljskih granica, ne planiraju da vožnju unapred zabrane, javlja Beta.

"Prolazak ruskih motociklista zvanih 'noćni vukovi' doživljavam kao provokaciju. Moraćemo pre svega da pazimo da u prolasku poštuju naše zakone", poručio je Zaoralek na Tviteru.
Isto će, prema ranijoj najavi šefa poljske diplomatije Gžegoža Šetine, postupiti i Poljska. Poljski ministar poručio je medijima da ne nasedaju na provokaciju i da smire medijsku histeriju oko ruskih motociklista u Poljskoj.
Deo poljskih motociklista, pre svega iz tzv. Kluba katinske vožnje, koji organizuje svake godine prolazak preko Belorusije do Rusije i Katinske šume i Smolenska da oda poštu hiljadama Poljaka, vojnih zarobljenika koje je 1940. godine streljala sovjetska tajna služba NKVD, zbog kontroverzi i mogućih napada na konvoj najavili su da će se i oni pridružiti kao pratnja ruskim motociklistima da ih zaštite.
"Svi motociklisti su braća", rekao je poljskim medijima Viktor Vengžin, koji organizuje katinsku i druge patriotske vožnje i motociklističke obilaske grobova poljskih vojnika u svetu.
Većina "noćnih vukova" koji učestvuju u počasnoj vožnji crvenoarmejcima po trasi dugoj 6.000 kilometara dobila je šengenske vize, a njihov vođa Aleksandar Zaldastanov rekao je poljskom radiju da razmišlja da zbog eventualnih problema i napada na putu pođe i on, iako je želeo da 70. godišnjicu kraja Drugog svetskog rata proslavi u Moskvi.
"Iz Rusije će krenuti grupa od nekoliko desetina motociklista, a putem će im se pridružiti postepeno motociklisti iz Belorusije, Poljske i Češke", rekao je Zaldastanov.
Vođa "noćnih vukova" je jedan od osnivača pokreta Antimajdan u Rusiji nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, a taj najstariji ruski motociklistički klub ima simpatije Kremlja.
Ruski opozicioni mediji označavaju ih, međutim, za radikalne nacionaliste koji agresivno propagiraju pravoslavlje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.