Nezavisan Sud pravde - Kosovo u Srbiji

Izvor: RTS, 21.Feb.2009, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezavisan Sud pravde - Kosovo u Srbiji

Nema nikakvih šansi da se Međunarodni sud pravde pozitivno izjasni o legalnosti nezavisnosti Kosova, ukoliko taj sud bude izolovan od političkih pritisaka, izjavio u Moskvi šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. Sud će prvi put zasedati 17. aprila, a odluku neće doneti pre sredine 2010. godine.

Ukoliko bude moguće izolovati Međunarodni sud pravde od političkih pritisaka, on se neće izjasniti pozitivno o legalnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << samoproglašene nezavisnosti Kosova, izjavio je za ruski dnevnik "Komersant" ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

"Posle toga, Kosovo neće priznati više nijedna država, ono neće moći da uđe u međunarodne organizacije ", rekao je Jeremić.

"Tada će se dogoditi situacija iz koje će postojati samo dva izlaza-ili će Kosovo ostati nekakva poludržava ili će otpočeti pregovore sa Beogradom", precizirao je srpski ministar.

Međunarodni sud pravde će prvi put zasedati 17. aprila, a da odluku neće doneti pre sredine 2010. godine.

Na pitanje da li je dobio odgovore od država koje nisu priznale Kosovo, a kojima je uputio pismo s molbom da u pisanoj formi izlože svoj stav o tom pitanju, šef srpske diplomatije je rekao da su ga ruski sagovornici uverili da će Moskva to učiniti u najskorije vreme.

"Ruski stav se nije promenio, proglašenje nezavisnosti Kosova predstavlja kršenje Povelje UN. Očekujem da će se još nekoliko država u najskorije vreme izjasniti na sličan način", rekao je Jeremić.

Sporazum o bezviznom režimu

Srpski ministarspoljnih poslova, koji je u Moskvi sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom potpisao Sporazum o bezviznom režimu između dveju država, podsetio je da je Srbija još prošle godine ukinula vize za ruske državljane, a da je "sporazum potpisan sada jer je u međuvremenu ispunjen važan tehnički uslov - građani Srbije su dobili nove biometrijske pasoše".

"I sada državljani obeju država mogu da borave u Srbiji i Rusiji bez viza 30 dana. Za lica koja poseduju diplomatske i službene pasoše taj rok iznosi 90 dana. A sporazum će svakako doprineti aktiviranju kontakata među ljudima, podstaćiće poslovne veze", naveo je Jeremić.

Jeremić je istakao da je sa šefom ruske diplomatije razgovarao i o više velikih infrastrukturnih projekata, uključujući izgradnju metroa u Beogradu za šta bi bile zadužene ruske firme.

"Kada je o ovome reč još ima nekih problema, ali uz dobru volju moguće ih je rešiti. A dobru volju imaju i Srbija i Rusija", zaključio je Jeremić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Kosovo i Međunarodni sud

Izvor: B92, 21.Feb.2009

Ministar Vuk Jeremić smatra da nema šansi da se Međunarodni sud pozitivno izjasni o nezavisnosti Kosova ako ne bude političkih pritisaka...Ministar spoljnih poslova Srbije kaže da nema nikakvih šansi da se Međunarodni sud pravde (MSP) pozitivno izjasni o legalnosti samoproglašene nezavisnosti...

Nastavak na B92...

Ako ne bude pritisaka, sud presuđuje Kosovu

Izvor: Glas javnosti, 22.Feb.2009, 02:37

MOSKVA - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče u Moskvi da nema nikakvih šansi da se Međunarodni sud pravde (MSP) pozitivno izjasni o legalnosti samoproglašene nezavisnosti Kosova ukoliko se taj sud bude izolovao od političkih pritisaka...- Posle toga, Kosovo neće priznati...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.