Mokranjčeva liturgija ponovo u Zagrebu

Izvor: Politika, 26.Mar.2012, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mokranjčeva liturgija ponovo u Zagrebu

U Gornjem gradu je sredinom sedamdesetih prvi put izvedeno ovo delo.U Katedrali je bila prava navala, prodali smo više od 3.200 ulaznica. Cela Jugoslavija je o tome pisala– seća se Vladimir Kranjčević

 Starog maestra iz sobe 312 u beogradskoj „Moskvi” tamo svi znaju. Ovaj gost iz Zagreba više od četiri decenije odseda u tom hotelu, uvek u istoj sobi. Kad se javi telefonom, radi rezervacije, i pomene željeni broj sobe, sa recepcije obično čuje: „O, to ste >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vi gospodine Kranjčeviću.” U toj njegovoj beogradskoj „kući” razgovaramo o predstojećim koncertima sa Horom i Simfonijskim orkestrom RTS-a, ovde i u Zagrebu. Biti u društvu dirigenta Vladimira Kranjčevića to nije samo priča o tekućim stvarima, već je to i... uspomenamilion.

Prošle jeseni, on je velikim koncertom u dvorani „Lisinski” proslavio 75 godina života i 50 profesionalnog umetničkog rada, tokom kojih je bio dirigent, pijanista, pedagog, vodio orkestre, Operu HNK, festivale, asocijacije... Čovek briljantne memorije samo nas zasipa godinama, imenima ljudi, dela, mesta... i kad to slušate, pomislite da su se ti davni događaji juče desili. U čitavoj toj priči Beograd je jedno mesto posebno, iz mnogo razloga.

Ovde je magistrirao u klasi profesora Vojislava Ilića, a pre pola vekanagrađen je na takmičenju mladih pijanista. Samo priča o klaviru je kratka: uskoro lomikost leve šake i bilo je to zbogom pijanizmu! Ne i dirigovanju. Prva takva iskustva nosio je iz detinjstva: sa 12 godinasvirao je orgulje i vodio hor u crkvi u Križevcima, rodnom mestu svoje majke. U dugoj karijeri on je pune tri godine (1988–1991) bio dirigent zaposlen u Muzičkoj produkciji RTB-a i mnoga važna dela oni su zajedno izveli. Poslednjih godina više puta predstavljao se i u operskom mostu Beograd–Zagreb (Madlenijanum – Opera bb). Evo ga ponovo u starom društvuiz RTS-a, zbog novih koncerata. Prvi je 5. aprila, na Kolarcu, sa programom: Sezar Frank – Simfonija u de-molu; Artur Honeger – oratorijum „Kralj David”, sa horom, solistima i recitatorima.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 27. marta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.

M. Šehović

objavljeno: 27.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.