Milioni u kešu iz Rusije brodovima stiže u Venecuelu

Izvor: B92, 01.Nov.2019, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milioni u kešu iz Rusije brodovima stiže u Venecuelu

Moskva -- Stotine miliona dolara u kešu stiže brodovima iz Rusije u Venecuelu, što toj zemlji život znači, jer joj sankcije SAD otežavaju pristup finansijskom sistemu.

Ukupno 315 miliona dolara poslato je u šest odvojenih pošiljki iz Moskve u Karakas od maja 2018. do aprila 2019, prema podacima ruske carine do kojih je Blumberg došao posrednim putem preko Iport Geniusa, prenosi " >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Moskva tajms".

Taj gotov novac potiče od kreditora pod kontrolom države i završio je u razvojnoj banci Venecuele, pokazuju ti podaci.

Iako bi taj novac mogao poticati od raznih stvari, na primer, Venecuela bi mogla da vraća u zemlju novac držan u inostranim bankama, ili bi to mogle biti dividende od udela nekoj moskovskoj banci ili prihodi od prodaje sirove nafte ili zlata – kompleksna logistika pokazuje na koji se način administracija predsednika Madura dovija da izigra agresivne sankcije Sjedinjenih Država.

Zbog prismotre SAD, centralna banka više transakcija sprovodi u gotovini, ponekad nudeći lokalnim klijentima pristup evropskim novčanicama.

Podaci Import Geniusa odnose se na period do aprila ove godine. U tom mesecu, oko 97 miliona dolara u gotovini poslato je u dve pošiljke iz moskovske banke Evrofajnens mosnarbank venecuelanskoj Banco de Desarrollo Economico y Social de Venezuela (Bandes).

Evrofajnens je džoint venčer između Bandesa i ruske agencije za upravljanje državnom imovinom.

Služba Evrofajnensa za odnose s javnošću nije se odazvala pozivu da prokomentariše ove tvrdnje, ali je jedan zvaničnik venecuelanske vlade, koji je zahtevao da ostane anoniman zbog osetljivosti tog pitanja, potvrdio da u tu zemlju stižu isporuke keša povezane sa Evrofajnensom bez dodatnih pojašnjenja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

RUSKI MILIONI PLOVE KA VENECUELI: Evo kako Maduro POBEĐUJE PRLJAVE SANKCIJE Vašingtona

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Nov.2019, 00:08

Zbog prismotre SAD, centralna banka više transakcija sprovodi u gotovini...Stotine miliona dolara u kešu stiže brodovima iz Rusije u Venecuelu, što toj zemlji život znači, jer joj sankcije SAD otežavaju pristup finansijskom sistemu...Ukupno 315 miliona dolara poslato je u šest odvojenih pošiljki...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.