Mihail Bogdanov: Svedoci smo napada terorističke internacionale

Izvor: Vostok.rs, 09.Jul.2014, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihail Bogdanov: Svedoci smo napada terorističke internacionale

09.07.2014. -

Moskva poziva zemlje Zapada, Persijskog zaliva i Tursku da ujedine napore radi očuvanja teritorijalne celovitosti Iraka i Sirije. Ovo je izjavio u intervjuu za MIA Rosija sevodnja specijalni predstavnik ruskog predsednika za Bliski Istok, zamenik ministra inostranih poslova Mihail Bogdanov.

Prema rečima diplomate, dejstva grupacije Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) preti ne samo Bagdadu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i Damasku, već preti i da konačno naruši krhku ravnotežu na Bliskom Istoku.

Na današnji dan na teritoriji Iraka i Sirije teroristi su proglasili takozvani kalifat na čelu sa kalifom Abubakrom Bagdadijem. Mihail Bogdanom podvlači da je kalif u istoriji i religioznim knjigama i državni, i duhovni lider pravovernih muslimana. Tako da IDIL previše uzima na sebe: takve izjave teško da su se dopale religioznim autoritetima i bogoslovima, ističe ruski diplomata:

- Čak u nazivu grupacije — Islamska država Iraka i Levanta — sadržana je aluzija na direktan put ka raskolu Iraka. I ne samo — jer kalifat je proglašen i na teritoriji Sirije. Sasvim je verovatno da kod onih ljudi koji stoje iza ovog projekta, apetiti se rasprostiru i van granica Iraka i Sirije. Pored ostalog, u Levant istorijski spadaju teritorije koje sada zauzimaju takve zemlje kao što su Liban, Jordan, Palestina.

Teritorija na koju su se nameračili radikali je velika. I jasno je do kakvih posledica može da dovede razvoj događaja po tom scenariju. Tom procesu treba što pre stati na put, ubeđen je zamenik ministra. Moskva se zalaže za očuvanje teritorijalnog jedinstva, nezavisnost Iraka, Sirije i drugih zemalja regiona. A radi efikasne borbe protiv terorizma — između ostalog protiv IDIL, potrebni su ujedinjeni napori, smatra Bogdanov:

- I iračko društvo treba da se konsoliduje, potrebno je međusobno razumevanje i među liderima tri osnovne zajednice — šitske, sunitske i kurdske. Tome treba da doprinesu prijatelji Iračana na međunarodnoj sceni. Rusija ima kontakte sa svim našim iračkim prijateljima. Računamo da i zapadni partneri, i zemlje Zaliva, Turska, svi mi ćemo se ujediniti u našoj želji da pomognemo Iračanima da odbrane teritorijalnu celovitost i suverenitet, isto kao i Sirija.

Što se tiče Sirije, proces regulisanja situacije u poslednje vreme je zamrznut. Jedan od razloga takvog zastoja je odsustvo specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za Siriju. Prethodni specijalni predstavnik Lahdar Brahimi dao je ostavku. Prema mišljenju Bogdanova, ličnost novog specijalnog predstavnika će odigrati važnu ulogu. Jer Brahimi je bio poštovana i ozbiljna politička figura, on se bavio regulisanjem mnogih kriza: u Libanu, u Avganistanu. Reč je o kalibru zamenika — koliko će on poznavati problematiku, ljude, koliko njega samog znaju. Moskva je uverena da potencijal pregovaračkog procesa o Siriji pokrenutog u Ženevi i nastavljenog u Montreju nije iscrpljen, istakao je Mihail Bogdanov:

- Dve runde su trajale u suštini svega tri nedelje, prošlo je vrlo malo vremena. Tim pre što treba tražiti problem još i u tome što je opoziciona delegacija bila malo reprezentativna. Ali u svakom slučaju trebalo je više vremena. Bilo je potrebno da se Sirijci usklade međusobno, jer kriza poverenja postoji. A ovde su prvi raz videli jedni druge, počeli da utvrđuju namere, zatim rekli da ne uspeva, treba sve obustaviti. Nama kažu da proces nema perspektive. Zato postoji ideja da se naoruža i finansira opozicija, kako bi se promenio odnos snaga. A to znači nastavak rata, i čak njegovo podsticanje.

Moskva je spremna na pregovore u svim formatima. Između ostalog, Rusija je već istupila sa predlogom da napravi ”parelelni trek” - da privuče sve zemlje koje mogu da izvrše pozitivan pritisak kako na zvanični Damask, tako i na opoziciju. Pored Rusije i SAD, u proces mogu da se uključe Saudijska Arabija, Iran, Turska, Egipat.

Bašar Asad je svojevremeno pristao na zahtev međunarodne zajednice da se oslobodi hemijskog oružja. Prema podacima Organizacije za zabranu hemijskog oružja koja kontroliše iznošenje iz Sirije hemikalija i opreme, uslove sporazuma Damask je ispunio. Ipak zapadni političari s vremena na vreme izjavljuju da to nije tako. Nedavno je Francuska iznela tvrdnju da je sirijska vlada sakrila deo hemijskih supstanci. U skladu sa Konvencijom o zabrani hemijskog oružja, svaka zemlja može da se obrati OZHO sa molbom da proveri situaciju koja izaziva brigu. Ali do danas ni Francuska, ni neka druga država se nije obraćala OZHO sa takvom molbom. Obratile su se same sirijske vlasti, koje su molile eksperte organiazcije da sprovedu inspekciju kako bi skinuli sve sumnje.

Zajednička teroristička opasnost danas usijava arapsko društvo i region u celini i preti da prekorači bliskoistočne granice. Prema rečima Bogdanova, mi smo svedoci pravog napada terorostičke internacionale. U sastavu IDIL i drugih radikalnih grupacija je na hiljade stranih plaćenika. I najverovatnije oni će se baviti uobičajenim poslom. Rusko MIP ističe ozbiljnost opasnosti. I smatra da situaciju treba razmotriti u širokom krugu, na međunarodnom sastanku pod okriljem UN.

Igor Silecki,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.