Medvedev povlači članove Vlade iz odbora direktora

Izvor: Blic, 31.Mar.2011, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev povlači članove Vlade iz odbora direktora

MOSKVA - Članovi ruske vlade koji su istovremeno i u odboru direktora državnih kompanija biće zamanjeni nezavisnim ličnostima, najavio je danas pomoćnik predsednika Rusije Arkadij Dvorkovič.

Kako prenosi Itar-tas, među prvima će biti zamenjeni potpredsednik Vlade i ministar finansija Aleksej Kudrin, potpredsednik Vlade Igor Sečin, prvi potpredsednik Vlade Viktor Zubkov i ministar transporta Igor Levitin. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

"Kudrin je član odbora direktora Vnještorgbanke, Sečin Rosnjefta, Levitin Aeroflota i Aerodroma Šeremetjevo, Zubkov Rošeljhozbanke", naveo je Dvorkovič, dodajući da ima još primera, ali ih nije nabrojao.

On nije isključio da bi i ministar energetike Sergej Šmatko mogao da napusti odbor direktora Gasproma. Dvorkovič je objasnio da ti članovi vlade imaju dovoljno ovlašćenja da utiču na rad tih državnih kompanija.

"Reč je o tome da u odboru direktora ne treba da sede ljudi koji učestvuju ili regulišu tu oblast privrede", naveo je on.

Dnevnik "Komerasnt" ocenjuje da deset zahteva Medvedeva za liberalizaciju privrede, medju kojima i teza o suvišnom uticaju države na tržište i investicionu klimu, mogu postati prava revolucija u državnom sektoru privrede.

Prema rečima Dvorkoviča, do zamene u odborima direktora velikih državnih kompanija može doći uskoro, na skupštinama akcionara.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev je juče na zasedanju Komisije za modernizaciju privrede izjavio da je neophodno da dodje do zamene direktora kako bi se povisila efikasnost preduzeća i izbegao sukob interesa.

On je zamolio članove Vlade, koji će biti zamenjeni u odborima direktora da se "ne vređaju", objašnjavajući da je u određenom periodu bilo potrebno da državni činovnici istovremeno obavljaju funkcije u državnim kompanijama. Sada, prema njegovom mišljenju, to može biti kontraproduktivno.

Igor Sečin, koji treba da bude povučen iz Rosnjefta je jedan od bližih saradnika premijera Vladimira Putina i među najuticajnijim ljudima u Rusiji.

Analitičari smatraju da je u njegovim rukama koncentrisana vlast u oblasti nafte i gasa, kao i da u slučaju ako bude nateran da preda kontrolu nad Rosnjeftom, taj potez može biti ocenjeno kao "udarac po oštroj liniji u Kremlju i po samom Putinu".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ruski ministri moraju otići iz upravnih odbora kompanija

Izvor: Capital.ba, 31.Mar.2011

MOSKVA, Zvaničnici ruske vlade koji su u upravnim odborima državnih kompanija moraće otići kako bi na njihovo mjesto došli nezavisni direktori, izjavio je danas na konferenciji za novinare savjetnik ruskog predsjednika za privredu Arkadij Dvorkovič, a prenose ruski mediji. Tako će mjesta u upravnim...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.