Medvedev: Želimo da obnovimo mehanizme saradnje sa Hrvatskom

Izvor: N1 televizija, 19.Okt.2017, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev: Želimo da obnovimo mehanizme saradnje sa Hrvatskom

Ruski premijer Dmitrij Medvedev založio se u susretu sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović za obnavljanje svih mehanizama bilateralne saradnje.

"Drago nam je da vas vidimo i zbog mogućnosti da razmenimo mišljenja o pojedinim aspektima rusko-hrvatskih odnosa", naveo je Medvedev u susretu u Moskvi.

Napominjući da se hrvatska predsednica u sredu u Sočiju srela sa predsednikom Vladimirom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Putinom, i da će posetiti i Sankt Peterburg, Medvedev je kazao da sve to daje mogućnost da se podstakne razvoj bilateralnih odnosa.

"Veoma je neophodan redovan i pragmatičan dijalog o bilateralnim pitanjima. Takav dijalog je nedostajao. Dobro je što je međuvladina komisija zasedala u oktobru, posle pauze od sedam godina. To je ogroman period, sada treba sve obnoviti kako bi funkcionisali svi mehanizmi", rekao je ruski premijer.

Grabar-Kitarović je kazala da je poslednjih nekoliko godina na rusko-hrvatske odnose uticao režim sankcija i da se on odražava i na ruske investicije.

"Mi beležimo određeni rast, koji bi mogao biti i veći", rekla je ona, dodajući da očekuje da će rusko-hrvatski ekonomski forum koji se održava danas u Moskvi dati osnove za novu saradnju dve zemlje.

Kabinet ruskog premijera danas je najavio da će Medvedev i Grabar-Kitarović razgovarati o saradnji u oblasti energetike, industrije i o kulturno-humanitarnoj sferi.

Grabar-Kitarović sastala se i sa patrijarhom Ruske Pravoslavne Crkve (RPC) Kirilom.

Predsednica Hrvatske izjavila je da ne bi želela da Agrokor opterećuje odnose Hrvatske i Rusije i da je spremna da posreduje između Sberbanke i hrvatskih institucija koje rešavaju pitanje tog koncerna.

"Ja bih volela da to pitanje ne opterećuje međudržavne odnose Hrvatske i Rusije, jer to nije međudržavno pitanje. To je korporativno pitanje i reč je, naravno, o funkcionisanju tržišne privrede, ali okolnosti su takve", rekla je Grabar-Kitarović novinarima na marginama rusko-hrvatskog privrednog foruma u Moskvi, prenosi agencija Hina.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Medvedev sa Grabar-Kitarević: Obnoviti bilateralnu saradnju

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Okt.2017

MOSKVA - Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je tokom sastanka sa hrvatskim predsjednikom Kolindom Grabar Kitarović da je neophodno obnoviti sve mehanizme bilateralne saradnje, te istakao važnost redovnog i pragmatičnog dijaloga...On je ocijenio da posjeta hrvatskog predsjednika Rusiji daje mogućnost...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.