MIP Rusije: Bez Saveta bezbednosti i Srba nema revizije UNMIK

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MIP Rusije: Bez Saveta bezbednosti i Srba nema revizije UNMIK

MOSKVA - Rusija smatra protivravnim pokušaje da bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, saglasnosti Beograda i srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji bude samovoljno preinačen mandat međunarodnog prisustva u Pokrajini, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova u Moskvi.

"Smatramo da predlozi generalnog sekretara UN (Ban Ki-muna) o promeni formata Misije UN predstavljaju suštinsku reviziju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mandata UNMIK. Oni izlaze iz okvira ovlašćenja generalnog sekretara o osiguranju međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu, koja mu je dao Savet bezbednosti UN 1999", navedeno je u saopštenju posle sednice najuticajnijeg tela svetske organizacije o Kosmetu.

Zato se u saopštenju ističe da bi, "bilo kakve 'samostalne' aktivnosti koje idu u tom pravcu, bile direktno kršenje pomenute odluke Saveta bezbednosti, nanele štetu autoritetu Saveta bezbednosti i Ujedinjenim nacijama u celini".

Zvanična Moskva polazi od toga da je sinoćnja sednica bila "samo početna etapa izrade mogućih odluka Saveta bezbednosti o pitanju budućeg UNMIK". Otuda i poziv generalnom sekretaru UN da nastavi sa konsultacijama sa "svim zainteresovanim stranama, pre svega sa Beogradom, kao i sa članicama Saveta o budućim parametrima" prisustva svetske organizacije na Kosovu".

U saopštenju MIP se navodi da je na sednici Saveta bezbednosti UN razmotren izveštaj Bana sa predlozima o rekonfiguraciji UNMIK, između ostalog predlogom integracije u njen sastav tzv. misije u oblasti vladavine zakona Evropske unije (Euleks).

"Generalni sekretar izrazio je zainteresovanost da dobije odobrenje svojih ideja od Saveta bezbednosti, ali da su se tokom diskusije mišljenja podelila. Nekoliko država članica SB UN, koje su bile inicijatori jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i priznale tu nelegalnu formaciju, pozivalo je da generalnom sekretaru budu date 'odrešene ruke' (carte blanće) u određivanju parametara budućeg prisustva na Kosovu uz uvažavanje 'nove realnosti' u Pokrajini", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

PRIJEDLOZI BAN KI MUNA VAN NJEGOVE JURISDIKCIJE

Izvor: Kurir, 21.Jun.2008

MOSKVA, 21. JUNA (SRNA) - Rusko Ministarstvo inostranih poslova smatra da su prijedlozi generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o postepenoj predaji dužnosti UN na Kosovu lokalnim vlastima i Misiji evropske policije van njegove jurisdikcije, javila je agencija RIA Novosti. "Smatramo da prijedlozi generalnog...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.