Ljubimov razrešen dužnosti direktora Teatra na Taganki

Izvor: Blic, 06.Jul.2011, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubimov razrešen dužnosti direktora Teatra na Taganki

MOSKVA - Moskovski sekretarijat za kulturu razrešio je Jurija Ljubimova dužnosti umetničkog rukovodioca i direktora Teatra na Taganki, nakon što je 93-godišnji glumac, reditelj i pedagog 28. juna predao zahtev za prevremeno raskidanje ugovora i izrazio želju da napusti pozorište kojim je rukovodio od osnivanja 1964. godine. Razrešenje nastupa od 16. jula.

"Sekretarijat kulture do poslednjeg trenutka je ulagao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sve moguće napore kako bi Ljubimov ostao u pozorištu i stabilizovala se situacija u kolektivu", naveo je moskovski Departman za kulturu.

Pred odlazak na odmor pre razrešenja, Ljubimov je za vršioca dužnosti direktora Teatra na Taganki imenovao svog zamenika Sergeja Korotčenkova. Agencija RIA Novosti navodi da je konflikt reditelja sa pozorišnom trupom na Taganki izazvao izmene u rukovodećoj strukturi, pa će ubuduće biti razdvojene funkcije direktora i umetničkog rukovodioca.

Pored toga, biće formiran Savet sa predstavnicima zainteresovanim za budućnost pozorišta, iz oblasti kulture, umetnosti, nauke, biznisa, pozorišnih radnika i Ministarstva kulture.

Ima ih raznih

Ruski ministar kulture Aleksandar Avdejev izjavio je danas pred poslanicima da konflikt u Teatru na Taganki nije izbio samo zbog karaktera i emocija, već i zbog odstustva rada po ugovoru. Prema njegovim rečima, ne može se opotuživati jedna ili druga strana za raspirivanje sukoba.

"Ima raznih reditelja. Postoje dominatori, postoje demokrate. Umetnici rade u tom pozorištu i znali su kuda su došli", rekao je Avdejev.

Poslednjeg dana juna, Ljubimov je na konferenciji za novinare optužio glumce da je ne jednom morao da zbog njih "crveni" na turnejama u inostranstvu i da su predstave više puta bile na ivici propasti zbog njihove neodgovornosti, dok je trupa optuživala ženu Ljubimova, Katalin, za grubo postupanje sa njima.

Konflikt Ljubimova sa glumcima počeo je posle turneje u Češkoj gde su igrali "Dobrog čoveka iz Sečuana" Bertolda Brehta, kada su glumci prekinuli javnu probu tražeći honorare za nastupe.

Ljubimov je u Teatru na Taganki od osnivanja, a početak pozorišta označila je upravo postavka "Dobrog čoveka iz Sečuana" i njegovo jezgro činili su studenti iz te predstave.

U martu 1984. godine bio je smenjen sa mesta umetničkog direktora a jula iste godine, Prezidijum Vrhovnog sovjeta bivšeg SSSR-a oduzeo mu je sovjetsko državljanstvo, čemu je prethodilo zabranjivanje predstava "Vladimir Visocki" i "Boris Godunov". Posle pet godina državljanstvo mu je vraćeno i po povratku u zemlju nastavio je da režira.

Ljubimov je postavio u tom teatru više od 50 predstava a dobitnik je mnoštva nagrada u inostranstvu i Rusiji, između ostalog, njegova postavka "Hamleta" sa Visockim u glavnoj ulozi na 10. međunarodnom pozorišnom festivalu "Bitef" u Beogradu 1976. dobila je Gran pri, a nosilac je i ruskog Ordena za zasluge za otadžbinu drugog i trećeg stepena.

Povezane vesti: Krik protiv amnezije Direktor festivala odlikovan ukazom Dmitrija Medvedeva Nagrada za životno delo uručena Olgi Odanović Milena Dravić kao maestralna Mod Dubravka kao Odri Hepbern

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljubimov napustio Teatar na Taganki

Izvor: B92, 07.Jul.2011, 13:30

Moskovski sekretarijat za kulturu razrešio je Jurija Ljubimova dužnosti umetničkog rukovodioca i direktora Teatra na Taganki, nakon što je 93-godišnji glumac, reditelj i pedagog 28. juna predao zahtev za prevremeno raskidanje ugovora i izrazio želju da napusti pozorište kojim je rukovodio od osnivanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.