Laž o učešću Moskve u igrama oko kandidata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2016, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laž o učešću Moskve u igrama oko kandidata

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da su neprihvatljivi pokušaji da se utiče na odluku zemalja o imenovanju kandidata za generalnog sekretara UN, odbacivši tvrdnje bugarskih medija o navodnoj umešanosti Rusije u tako nešto.

Ona je tako odgovorila na pitanje agencije TASS da prokomentariše pisanje bugarskih medija da je nemačka kancelarka Angela Merkel navodno ubeđivala ruskog predsednika Vladimira Putina da podrži Kristalinu Georgijevu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << aktuelnu komesarku EU, koja bi eventualno mogla da zameni već istaknutog kandidata Sofije Irinu Bokovu.

Ne tako davno, na marginama samita G20 u Hangdžou, potvrdila je Zaharova, nemačka kancelarka je pokušala da razgovara sa ruskim liderima o mogućoj podršci ruske strane jednom bugarskom kandidatu - ali ne ovom koji je zvanično nominovan.

"Kancelarki je tada jasno i nedvosmisleno rečeno da je isticanje kandidata za generalnog sekretara UN od strane neke zemlje isključiva i suverena odluka te zemlje", rekla je Zaharova.

Kako je istakla, pokušaji da se direktno ili indirektno utiče na takve odluke nisu prihvatljivi.

"Videli smo navode bugarskih medija o navodnoj umešanosti Rusije u igre oko imenovanja kandidata i da bugarski lideri planiraju da promene odluku i imenuju novog kandidata pod uticajem nekih spoljnih igrača", rekla je Zaharova.

Bugarska agencija BTA prenela je juče pisanje tamošnjih medija pozivajući se na neimenovane izvore iz vlade da će Sofija narednih dana verovatno podržati Georgijevu kao kandidata za generalnog sekretara UN, ali da vlada još nije pronašla pogodan način da to izvede.

U petak je održana četvrta runda glasanja za novog generalnog sekretara svetske organizacije posle koje je bivši portugalski premijer Antonio Gutereš i dalje prvi, a šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak drugi sa 10 pozitivnih a, kandidat Srbije, bivši šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić, treći sa devet pozitivnih, četiri negativna i dva neodređena glasa, što je do sada njegov najbolji rezultat.

Aktuelni bugarski kandidat Irina Bokova je dobila sedam pozitivnih i pet negativnih glasova, uz tri neopredeljena.

Kako spekulišu bugarski mediji, Georgijevu bi mogle da podrže Mađarska, Letonija i Hrvatska uz Nemačku.

Dnevnik.bg navodi da ima smisla da bugarska vlada zvanično izrazi podršku Georgijevoj početkom sledeće nedelje i da bi detalji mogli da budu usaglašeni tokom posete mađarskog premijera Viktora Orbana Sofiji 13. i 14. septembra.

Neimenovan izvor kaže za Dnevnik.bg da Bokova ima mogućnost da se povuče iz trke za generalnog sekretara u utorak ili sredu kako bi Bugarska mogla da uputi zvaničnu nominaciju drugog kandidata, a ako se to ne dogodi Sofija će podržati kandidata iz centralne Evrope, prenosi BTA.

Kristalina Georgijeva nije nikad potvrdila da planira da se kandiduje za generalnog sekretara UN, navodi bugarska agencija.

Prema jednom britanskom diplomatskom izvoru koji je preneo Rojters, za pobedu kandidata apsolutni minimum podrške jeste devet pozitivnih glasova i nijedan glas veta.

Peti krug biće održan 26. septembra a u oktobru će Savet bezbednosti UN morati da donese konačnu odluku o tome koga predlaže Generaloj skupštini UN.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.