Lavrov: Evropa žmuri na fašizam

Izvor: B92, 07.Maj.2014, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Evropa žmuri na fašizam

Moskva -- U Evropi se mnogo godina zatvaraju oči na preporod ideologije fašizma, izjavio Sergej Lavrov, navodeći i da je tragedija u Odesi od 2. maja čist fašizam.

"Nećemo dozvoliti obnavljanje fašizma u Evropi i tim pre u Rusiji", rekao je šef ruske diplomatije prilikom svečanog polaganja cveća kod memorijalne ploče posvećene službenicima Ministarstva inostranih poslova bivšeg SSSR-a, poginulih u Drugom svetskom ratu od 1941. do 1945. godine.

Lavrov je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao i da Rusija neće dozvoliti da se "gurnu pod tepih" činjenice o tragediji u Odesi, kao "što to pokušava da uradi vladajuća koalicija" u Ukrajini, skrivajući rezultate istrage od javnosti.

"Dugo godina u Evropi zatvaraju oči na to da ideologija (fašizma) zadobija nove pristalice, kako njihovi usmerivači vrbuju nove sledbenike, organizuju marševe u čast bivših esesovaca, koji su u Nirnberškom procesu priznati za zločince", rekao je ruski ministar inostranih poslova a prenosi Itar-Tas s.

Prema Lavrovljevim rečima, akteulni događaji u Ukrajini "nisu prosto marševi sa parolama koje opevaju nacističke zločince, to je - fašizam uživo". "Dan pobede za nas je svetinja. Svake godine značaj tog praznika jača. Ljudske uspemene osećanje zahvalnosti i neprocenjivog duga dopunjava praktičan zadatak nedopuštanja preporoda u Evropi, u celom svetu, ideologije fašizma", rekao je Lavrov obraćajujći se veteranima Ministarstva.

U crnomorskom lučkom gradu Odesi u Ukrajini u masovnim sukobima 2. maja stradalo su desetine protivnika zimskih protesta na kijevskom Trgu (Majdanu) nezavisnosti - "antimajdanovaca" u požaru u zgradi Doma sindikata, koji su podmetnuli radikali Desnog centra i njihove pristalice, podsećaju ruske agencije.

Prema odeskoj upravi MUP, poginulo je najmanje 46 osoba a povređeno je više od 200. Uništen je i kamp sa šatorima na trgu Kulikovo polje, gde su prikupljani potpisi za održavanje referenduma o federalizaciji Ukrajine i davanju statusa zvaničnog jezika ruskom.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veteran „Alfe“ o događajima u Odesi: To je početak građanskog rata

Izvor: Vostok.rs, 07.Maj.2014

07.05.2014. -..Sergej Gončarov, predsednik međunarodnog udruženja veterana kontraterorističke jedinice „Alfa“, izjavio je da najstrašnije što može da se dogodi Ukrajini jesu nacionalistička milicija i „specijalci“...Povodom događaja u Odesi 2. maja on kaže:..„Nema se šta ocenjivati....

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.