Konferencija gledajući u oči jedni drugima

Izvor: Vostok.rs, 12.Jun.2012, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija gledajući u oči jedni drugima

12.06.2012. -

Rusija neće pružiti SB UN mogućnost da odobri vojnu intervenciju. U poslednje vreme taj region ionako je dalek od stabilnosti. Međutim, posledice mogu da budu još složenije, ako se konflikt pretvori u religiozni raskol unutar islamskog sveta – između sunita i šiita.

Plan Kofija Anana traži konkretizaciju. Posle njegovog odobravanja na rečima međunarodna zajednica mora na delu da preduzme korake za regulisanje konflikta u Siriji. Svi oni, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << koji utiču na situaciju u zemlji, moraju da razmotre pojedinosti. Moskva predlaže da organizuje konferenciju, posvećenu Siriji. Predloge Rusije je objasnio ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Prema mišlenju ruskog ministra, Sirija je na rubu pravog građanskog konflikta. Ponovo se postavlja pitanje strane intervencije. Pozivi na oružano mešanje pružaju opoziciji nadu na ponavljanje libijskog scenarija. Primeri rata u Iraku i demokratizacije Libije još ne pripadaju istoriji da bi ih ponavljali. Plan mirovnog regulisanja, koji je razradio specijalni izaslanik UN i LAD Kofi Aanan, svi su odobrili. Sada svi moraju da se okupe i gledajući jedni drugima u oči, pošteno se dovgovore da slede taj plan, - smatra Sergej Lavrov. Odgovarajući na pitanje Glasa Rusije, šef spoljnopolitičkog resora je istakao da svi koji žele da podrže plan Aanana, moraju da se ujedine oko jedne ideje.

Polazimo od toga da spoljni igrači ne smeju da nameću neke šeme sirijskim stranama, već moraju da stvore uslove da bi se oni dogovorili međusobno. Moramo da ih bukvalno nateramo da sednu za sto pregovora, prvo, svakako, obustavivši vojne akcije. Konferencija se organizuje ne radi toga da bi predodredila parametre političkog regulisanja, već stvorila uslove, neophodne da bi se Sirijci sami time bavili.

Učesnici konferencije mogu da budu 5 stalnih članica SB UN (Velika Britania, Kina, Rusija, SAD, Francuska), kao i Irak, Liban, Jordan, Turska, predstavnici LAD i EU. Moskva takođe smatra važnim učešće Irana, jer konferencija mora da ujedini zemlje, koje stvarno utiču na različite strane sirijskog konflikta, a Iran je jedna od njih.

Odgovornost za ono, što se dešava u Siriji, snose i vlasti zemlje, i opozicione grupacije. Međutim, glavno je danas da ne optužujemo, već ispunimo plan Kofija Aanana u punoj meri. Rusija ne vidi alternativu tog plana. Formiranje te putne karte i pojava u zemlji misije posmatrača UN odmah su uticale na situaciju u zemlji. Međutim, u poslednje vreme situacija se ponovo pogoršala. To ne krije ni sam Kofi Aanan. U određenim uslovima to se može izbeći, - smatra Sergej Lavrov.

Prvi znaci, koji su se pojavili posle 12. aprila, verovatno nisu se uklapali u logiku onih, ko deluje po principu «što je gore, to je bolje». Oni smatraju da će zbog toga međunarodna zajednica konačno negodovati i ostvariti intervenciju u sirijske poslove. Smatram da je to glavni uzrok toga, što se plan Kofija Anana okreće na mestu. Ne želimo da to dopustimo. U mnogome su ti zastoji povezani sa slabom koordinacijom koraka spoljnih igrača. Važno je samo da se shvati: raštrkanost je rezultat odsutnosti mesta za dijaloge ili je to rezultat namerne linije na potkopavanje mirovnog plana.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.