Kod lidera vansistemske opozicije izvršen pretres

Izvor: Vostok.rs, 12.Jun.2012, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kod lidera vansistemske opozicije izvršen pretres

12.06.2012. -

U stanovima nekih lidera vansistemske opozicije, organizatora i učesnika mitinga 6. maja na Bolotnom trgu u Moskvi, u ponedeljak su izvršeni pretresi. Ovo je izjavio predstavnik Istražnog komiteta RF Vladimir Markin. Između ostalog, po njegovim rečima, pretres je izvršen kod Alekseja Navaljnog, Sergeja i Anastasije Udaljcov, Iljje Jašina i Ksenije Sobčak.

Lider Levog fronta Sergej Udaljcov i njegova žena su pozvani u Istražni komitet RF 12. juna >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u 11 sati. Za taj dan vansistemska opozicija je zakazala u Moskvi takozvani Marš miliona. Slična akcija 6. maja završena je sukobima sa policijom, koje je provocirao deo radikalno raspoloženih demonstranata.

Ukupan broj zdržanih za krivično delo nereda na Bolotnom trgu iznosi 12 osoba, uhapšeno je šest, saopštio je juče predstavnik Istražnog komiteta RF Vladimir Markin. Protiv nekih od njih već su podignute optužnice na osnovu člana Krivičnog zakonika RF – Učešće u masovnim neredima i Primena nasilja protiv predstavnika lvasti.

U međuvremenu organizacioni komitet zakazanog za 12. juni novog Marša miliona razmotrio je u ponedeljak na svom zasedanju nastalu sitauciju. Bilo je izjavljeno da pretresi u stanovima lidera vansistemske opozicije nikako ne utiču na planove održavanja sutrašnje akcije.

9. juna stupio je na snagu novi zakon o mitinzima. On uvodi za prekršioce reda za vreme masovnih akcija velike novčane kazne i javne radove, zabranjuje da se na mitinge ide u maskama. Po mišljenju većine eksperata i političara, zakon odgovara evropskim normama: on nema karakter zabrane, ne lišava građane prava da se okupljaju na mitinzima i da izražavaju svoju tačku gledišta.

Vladimir Bičkov,


Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Miting opozicije protekao bez incidenata

Izvor: Vostok.rs, 13.Jun.2012, 11:34

13.06.2012. -..Akcija opozicije u Moskvi usaglašena sa vlastima protekla je mirno, nikakvih nereda i provokacija nije bilo, policija se ponašala korektno. Takav je glavni rezultat protestnog Marša miliona. Opozicioneri su 12. juna na Dan Rusije prošli od Puškinskog trga po bulevarima Moskve do prospekta...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.