Kipar će do kraja sedmice zatražiti pomoć od Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2012, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kipar će do kraja sedmice zatražiti pomoć od Rusije

NIKOZIJA/MOSKVA -

Kipar će do kraja ove sedmice zatražiti od Rusije zajam u vrednosti od tri do pet milijardi evra, a zatim pomoć od partnera iz evrozone za svoje oslabljene banke, izjavio je danas jedan diplomata iz Evropske unije.

"Prvo ćemo pokušati da dobijemo bilateralan zajam od Rusije", rekao je taj diplomata koji je želeo da ostane anoniman, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenela je agencija AFP.

On je takođe rekao da će Nikozija verovatno iduće sedmice zatražiti od evrozone pomoć za svoje poljuljane banke, sličnu onoj koja je ponuđena Španiji.

Kipar za stabilizaciju svog finansijskog sistema glavne nade polaže u Rusiju, od koje, kako je prenela agencija Itar-Tas, očekuje da uslovi kredita budu povoljniji od finansijske pomoći od EU.

Nikozija nastoji da od evrozone dobije pomoć od 1,8 milijardi evra za podršku svojim bankama koje su pod velikim pritiskom zbog dužničke krize u zoni evra.

Kiparske vlasti ističu da im je inostrana pomoć potrebna samo za dokapitalizaciju banaka i nastoje da je dobiju bez učešća Međunarodnog monetarnog fonda i ne u obliku međunarodnog antikriznog programa, poput onog koji je nametnut Grčkoj, Portugaliji i Irskoj koje su bile primorane da preduzmu oštra budžetska ograničenja.

U skladu sa zahtevima Evropske bankarske agencije (EBA), Kipar mora da do 30. juna dokapitalizuje sa 1,8 milijardi evra Kiparsku narodnu banku koja je bila najviše pogođena otpisom grčkog duga.

Kipru je potrebno još približno pet milijardi evra za gašenje dužničkih obaveza tokom sledećih nekoliko godina u uslovima kada je ta zemlja praktično lišena pristupa svetskim finansijskim tržištima, s obzirom da su dve od tri vodeće svetske agencije za kreditne rejtinge snizile dugoročni kreditni rejting Kipra na neinvesticioni ili takozvani nivo "smeća".

Kipar od 1. jula preuzima predsedavanje Evropskom unijom.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kipar traži zajam od Rusije

Izvor: Radio 021, 20.Jun.2012

Kipar će do kraja ove sedmice zatražiti od Rusije zajam u vrednosti od tri do pet milijardi evra, a zatim pomoć od partnera iz evrozone za svoje oslabljene banke, izjavio je danas jedan diplomata iz Evropske unije.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.