Jedan od uhapšenih priznao ubistvo Nemcova

Izvor: Radio 021, 08.Mar.2015, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan od uhapšenih priznao ubistvo Nemcova

Jedan od petorice uhapšenih za ubistvo ruskog opozicionog političara Borisa Nemcova danas je pred sudom u Moskvi priznao krivicu.

"Učešće Zaura Dadajeva u ubistvu potvrđeno je njegovim priznanjem", rekla je sudija Natalija Mučnikova, i dodala da će on u pritvoru biti do 28. aprila. Ona je dodala da su trojica uhpašenih negirala krivicu.

Nešto ranije, Dadajev i Anzor Gubašev su zvanično optuženi za umešanost u ubistvo ruskog opozicionara. Oni su se pojavili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pred sudom na preliminarnom saslušanju zajedno sa još tri osumnjičene osobe koje su, kako je saopšteno, uhapšene u poslednjih 48 sati u Ingušetiji.

Istražitelj je tokom saslušanja rekao da je umešanost novih osumnjičenih u ubistvo Nemcova dokazana. "Osumnjičeni demantuju umešanost, ali postoje dokazi koji tvrde suprotno. Njihovu umešanost potvrđuju mnogi faktori i dokazi", rekao je istražitelj, prenela je agencija Tas.

Dadajev je proveo 10 godina kao pripadnik bataljona čečenskog Ministarstva unutrašnjih poslova "Sever", izjavio je sekretar ingušetijskog Saveta za bezbednost Albert Barahajev. Nije poznato da li je Dadajev i dalje član pomenutog bataljona ili ga je napustio, navodi Rojters.

Vlasti Čečenije, većinom muslimanske republike na južnoj granici Rusije, nisu zasad potvrdile tu informaciju. Prvo su privedeni Gubašev i Dadajev, a nešto kasnije i još dvojica ljudi, mlađi brat Gubaševa i muškarac koji je bio u istom vozilu sa Dadajevim u trenutku hapšenja, rekao je Barahajev.

Šef FSB Aleksandar Bortnjikov je izjavio da se u istrazi razmatra nekoliko verzija ubistva, uključujući i naručeno. Nemcov je ubijen u noći 27. februara u samom centru Moskve, a to je najistaknutije ubistvo jednog ruskog opozicionara u 15 godina koliko je na vlasti aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin, navodi britanska agencija.

Nemcov, koji je ranih 2000-ih postao zapažena opoziciona figura, ubijen je u centru Moskve 27. februara. Ubistvo je izavalo oštru osudu domaće i svetske javnosti, a ruskim vlastima upućen je apel da što je pre moguće istraže slučaj.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.