Francuske specijalne službe posežu na slobodu medija

Izvor: Vostok.rs, 18.Okt.2011, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuske specijalne službe posežu na slobodu medija

18.10.2011. -

Novinar radija Glas Rusije Igor Jazon intervjuisao je moskovskog dopisnika francuskog lista Mond Mari Žego i zamolio je da prokomentariše situaciju oko slučaja šefa centralne direkcije unutrašnje obaveštajne službe Bernara Skvarsinija, koji je uznemirio francuske medije. Uključujemo snimak.

Desilo se sledeće: šef francuske službe unutrašnje bezbednosti, jedan od glavnih policajaca Francuske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << kod vas to odgovara direktoru FSB, u ponedeljak, 17. oktobra, bio je pozvan na sud na osnovu tužbe lista Mond radi svedočenja. Sumnjiče ga da je pratio razgovore nekog novinara, kao i da je zatražio spisak njegovih razgovora mobilnim telefonom. To mu je bilo potrebno kako bi identifikovao izvor od kojeg je pomenuti novinar dobijao informacije povodom slučaja madam Betankur. Ko što se zna, osnivača i predsednika kompanije Loreal sumnjiče za tajne finansiranje stranke De Lump. Šef službe unutrašnje bezbednosti izvršio je ova dejstva bez znanja specijalnog komiteta koji je on bio dužan da obavesti unapred. Na taj način Bernar Skvarsini je počinio grubu pravnu grešku.

Što se tiče Monda, list se obratio s tužbom, pošto je bio prekršen zakon koji brani pravo novinara da ne otkriva svoje izvore informisanja, ukoliko se to ne tiče terorističke delatnosti. U datom slučaju reč jeo finansijskom skandalu, podvlači Mari žego. Na krajuje Bernar Skvarsini četiri sata odgovarao na pitanja sudije. Mislim da se time stvar neće završiti. Ipak, Skvarsini je već izjavio da ne planira da da ostavku, zato je logično očekivati nastavak istrage i presudu suda. Događaji takve vrste mogu da se ocene kao uspeh demokratije. Kršiti zakone, između ostalog o pravima novinara, nedopustivo je, a ako je nešto tako dešava, činovnik je dužan da odgovara pred pravosuđem.

To je vrlo loše kada se krši pravo novinara da čuva tajnu o izvoru informacija. Sudije su dužne da se bave sličnim slučajevima. Razmarajući tu situaciju, treba podsetiti da je Bernar Skvarsini čovek blizak Nikoli Sarkoziju. Upravo Sarkozi ga je imenovao za šefa obaveštajnog resora, stvorenog putem stapanja dve strukture. Za sada nikakva reakcija presednika nije usledila. Teško je reći da li je Skvarsini vršio nečiju naredbu. Ali mislim da najverovatnije jeste. Ne znam čime će se završiti ovaj skandal, ali bilo bi prirodno kada bi Skvarsini podneo ostavku. U svakom slučaju, pratićemo sudsku raspravu.

To je bio intervju sa moskovskim dopisnikom lista Mond povodom slučaja šefa centralne direkcije unutrašnje obaveštajne službe Francuske.

Izvor: Golos Rossii, foto: SXC.hu

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.