Francuska urgentno kupuje ruski gas

Izvor: B92, 17.Feb.2021, 11:55

Francuska urgentno kupuje ruski gas

Moskva, Pariz -- Evropu je ove godine pogodio ledeni talas s mnogo snega, što je iscrplo rezerve energenata u zemljama EU i nateralo ih da potraže dodatne količine.

Ruski energetski gigant Gasprom povećao je izvoz gasa u Francusku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za 1,5 puta od početka godine, saopšteno je iz te kompanije, prenosi Sputnjik.

Francuske rezerve gasa u podzemnim skladištima pale su ispod 30 odsto kapaciteta, navodi taj proizvođač „plavog“ goriva pozivajući se na podatke Gasne infrastrukture Evrope. U Nemačkoj su navodno rezerve gas pale na 34,17 odsto, a u Austriji na 45,28 procenata, piše Sputnjik.

Francuska je u poslednjih 40 godina uvezla 406,8 milijardi kubnih metara gasa iz Rusije otlkad su te dve zemlje uspostavile saradnju u toj oblsti.

Prema podacim Gasproma, izvoz gasa u Francusku dostigao je 14,07 milijardi kubika u 2019. ali je prošle godine tražnju gasa u celoj Evropi ozbiljno umanjila pandemija koronavirusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.