Filmovi u kojima nema bezizlaznosti

Izvor: Vostok.rs, 30.Jun.2012, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmovi u kojima nema bezizlaznosti

30.06.2012. -

34. Moskovski međunarodni filmski festival se bliži kraju. Pokazano je 17 filmova koji učestvuju u osnovnom konkursu. Zvanično imena pobednika će biti objavljena uveče 30.juna, ipak kritičari, novinari i gledaoci već imaju svoje simpatije.

Nikada nismo skrivali svoje simpatije, kaže potpredsednik Federacije filmskih klubova Rusije Larisa Ostrovskaja. I zaista, skoro od prvih dana u bioskopu „Hudožestvenij“ postavljen je stend na kojem se posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << svake projekcije stavljaju poeni ovom ili onom filmu. Vode „Vrata“ Ištvana Sabo, „Horda“ Andreja Proškina, „Golo pristanište Aku Louhimiesa i „Svi su panduri đubrad“ Stefano Solima. Osim toga lično Ostrovska je dobro ocenila film Renate Litvinove „Poslednja bajka Rite“.

Ushićenje od filma Litvinove deli i moskovska studentkinja Viktorija:

"Bila sam pod nekim neverovatnim utiskom od onog što sam videla. Znate, dešava se da kao ideš, a ustvari letiš. Meni se čini da je glavno pitanje filma: postoji li u životu mesto za magiju, za nešto čarobno."

Negativnu ocenu filmu je dala istoričar filma Elga Lindina. Ona je rekla da je film razočarao. Zato je visoko ocenila „Vrata“ Ištvana Sabo, „Hordu“ Proškina, a takođe poljski film „80 miliona“ Valdemara Kšisteka.

A kritičar Marija Bezruk ne deli optimizam koleginice i otvoreno priznaje za Glas Rusije:

"Ove godine nemam šta da izdvojim. U konkursnom programu nije bilo nijednog filma kome bih ja lično dala neku nagradu. Jedina nagrada od mene je za žensku glavnu ulogu u filmu „Vrata“ – tumači je Helen Miren."

Ali na kraju krajeva za sudbinu odlučuje ta ista publika koja glasa rubljama. I pogledi publike se često ne podudaraju sa priznatim autoritetima. Ivan, mladi moskovljanin, stručnjak za pi-ar je priznao da je fasciniran filmom „Svi su panduri đubrad“.

"Zaista je zanimljivi film. To nisu samo banalne reči. Odglumljeno je odlično. Ne mogu da sudim šta će taj film zaslužiti na konkursu, ali zaslužuje pažnju, bar gledalaca."

Koliko će se poklopiti pogledi profesionalnog žirija i publike? Odgovor na to pitanje ćemo imati na svečanoj ceremoniji zatvaranja Moskovskog međunarodnog filmskog festivala.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.