Donjeck zatražio pripajanje Rusiji

Izvor: B92, 12.Maj.2014, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donjeck zatražio pripajanje Rusiji

Donjeck -- "Donjecka Narodna Republika" proglasila se suverenom državom i zatražila je od Moskve da se pripoji Rusiji, javljaju ruski mediji.

"Mi, narod Donjecke Narodne Republike, na osnovu rezultata referenduma održanog 11. maja 2014. godine i deklaracije o suverenitetu DNR proglašavamo da je od sada DNR suverena država (...) Polazeći od izražene volje naroda DNR i radi uspostavljanja istorijske pravde molimo Rusku Federaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da razmotri pitanje ulaska DNR u sastav RF", navodi se u proglasu.

Proglas je pročitao "kopredsednik privremene vlade DNR" Denis Pušilin.

Ranije je predsednik Centralne izborne komisije samoproglašene republike Roman Ljagin saopštio da je tokom jučerašnjeg referenduma 89,7 odsto birača podržalo samostalnost Donjecke oblasti na istoku Ukrajine.

Prema njegovim rečima, 89,7 odsto glasalo je za samostalnost, protiv 10,19 odsto, a nevažećih listića bilo je 0,74 odsto.

RIA Novosti podseća da je ranije danas pres služba Kremlja saopštila da se u "Moskvi sa uvažavanjem odnose prema izraženoj volji stanovništva Donjecke i Luganske oblasti i polaze od toga da će praktična realizacija rezultata referenduma biti sprovedena civilizovanim putem, bez ikakvih recidiva nasilja, dijalogom između predstavnika Kijeva, Donjecka i Luganska."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.