Dmitrij Medvedev: ponašanje Lukašenka je nečasno

Izvor: Vostok.rs, 04.Okt.2010, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dmitrij Medvedev: ponašanje Lukašenka je nečasno

04.10.2010. - Rusija ne trguje svojim principima

Rusija se ne cenjka svojim principima. Zato su pokušaji da se na nju izvrši politički pritisak besmisleni. I uopšte, partneri se tako ne ponašaju. Sa takvom ocenom rusko-beloruskih odnosa istupio je predsednik Rusije Dmitrij Medvedev u svom videoblogu na Internetu. U suštini, to je oštar odgovor Aleksandru Lukašenku na njegove ispade protiv Rusije.

Za lajtmotiv svoje predizborne kampanje aktuelni predsednik Belorusije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Aleksandar Lukašenko izabrao je antirusku retoriku. Ne stideći se u izrazima, „batka" je prebrojao visoke zvaničnike u Moskvi, za zatim optužio ruske novinare da ga blate po naredbi Kremlja.

Javni odgovor Medvedeva usledio je bez odlaganja.

Predsednik Lukašenko u svojim izjavama izlazi daleko van okvira ne samo diplomatskih pravila, već i elementarne ljudske pristojnosti. Između ostalog, to nije novo. Težnja da se u društvenoj svesti formira lik neprijatelja uvek je odlikovala belorusko rukovodstvo. Samo ranije su u toj ulozi istupali Amerika, Evropa, Zapad u celini. Sada je za jednog od glavnih neprijatelja proglašena Rusija. Iza svega toga vidi se jasna želja da se posvađaju države, i narodi.

To nije prvi slučaj da belorusko rukovodstvo pretera. Ali očigledno strpljenje Moskve je puklo. Jer Lušenko ne samo da izliva bujicu prljavštine na račun Rusije, već otvoreno uvodi u zabludu beloruski narod.

Predizborna kampanja u Belorusiji u celini je izgrađena na antiruskim sižeima, na histeričkim optužbama Rusije za neželju da podržavaju Beloruse i belorusku ekonomiju. Ipak upravo Rusija je uvek pomagala beloruskom naordu. U suštini, od trenutka raspada SSSR, a to je skoro 20 godina, obimi ove podrške su ogromni. Samo ove godine na račun benificiranih isporuka nafte naša pomoć Belorusiji iznela je skoro dve milijarde dolara. Slične dotacije se izdvajaju i u okviru isporuka ruskog gasa Belorusiji.

Pri čemu Rusija sve to čini zato što je ubeđena da su ruski i beloruski narod neraskidivo vezani. To je pomoć bratskom narodu, najbližem susedu, sa kojim je zajedno preživljeno mnogo radosti i tuge. Sada su Rusija i Belorusija partneri u saveznoj državi, aktivno učestvuju u formiranju Carinskog saveza, u razvoju EvrAzES-a, ODKB, ZND.

Minsk svakim svojim korakom pokušava da izdejstvuje za sebe dodatne povlastice. To je nečasno, podvlači Dmitrij Medvedev.

Svojevrsno shvatanje partnerskih odnosa Lukašenko je ispoljio i po pitanju priznavanja Južne Osetije i Abhazije od strane Belorusije kao samostalnih članova međunarodne zajednice. On je izjavio da je spreman da to učini u prisustvu svojih kolega, petorice predsednika. Odgovarajući zapis o tome ostao je u protokolu zasedanja ODKB. Zatim se ovo pitanje pretvorilo u stalni objekat političkog cenjkanja. Ali Rusija ne trguje svojim principima. Slično ponašanje je nečasno, i partneri se tako ne ponašaju. I, naravno, uzimaćemo to u obzir prilikom izgradnje odnosa sa aktuelnim predsednikom Belorusije.

Ali ko god da bude na čelu Belorusije sad ili posle predsedničkih izbora u decembru ove godine, Dmitrij Medvedev je uveren: narodi dve zemlje će ostati zauvek bratski. Besmislena traka napetosti će se sigurno okončati. I razvoj savezničkih odnosa između Moskve i Minska će se nastaviti.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.