Dalji pad rublje, ali nafta sve skuplja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2018, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dalji pad rublje, ali nafta sve skuplja

Ruska rublja je danas ponovo oslabila i u jednom trenutku dotakla najniži nivo od 2016. godine zbog straha od eskalacije geopolitičkih tenzija sa Zapadom i novih američkih sankcija protiv Moskve.

Ruska valuta je pala na 64,77 rubalja za jedan dolar na Moskovskoj berzi, što je njen najniži nivo od 1. decembra 2016. godine, dok je od uvođenja novih američkih sankcija Moskvi 6. aprila izgubila čak 11 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vrednosti, prenosi agencija Rojters.

Prema evru, rublja je oslabila za 1,4 odsto na 78,94 rubalja za evro.

Tržište je, kako ocenjuje britanska agencija, pretežno ignorisalo porast cena nafte, ključnog izvoznog proizvoda Rusije, budući da je severnomorska nafta "brent" poskupela na 71,34 dolara u utorak, a danas se kretala na nivou od oko 70,70 dolara.

Poslednji put kada je nafta, krajem marta, poskupela na ovaj nivo, rubljom se trgovalo na nivou od oko 57 rubalja za dolar.

"Imajući u vidu aktuelni nivo cena nafte, rublja deluje potcenjeno. Prema našem modelu, kurs rublja-dolar ne bi trebalo da bude veći od 58 rubalja za dolar", navode analitičari VTB Kapitala.

Administracija američkog predsednika Donalda Tramp uvela je 6. aprila dodatne sankcije protiv sedam ruskih oligarha koji imaju veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i preko 12 kompanija koje su u njihovom vlasništvu ili koje kontrolišu.

Među oligarsima koji su pogođeni najnovijim sankcijama je muž Putinove ćerke Kiril Šamalov, biznismen Oleg Deripaska koji je pod istragom zbog pranja novca, Sulejman Kerimov koji je navodno preneo milione evra u Francusku u koferima i generalni direktor Gasproma Aleksej Miler.

Kako se navodi, najnovije sankcije su poslednji potez SAD protiv Rusije, a nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Engleskoj za šta Britanija optužuje Rusiju, navodnog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine i sajber napada, koji su opisani kao "najrazorniji u istoriji".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.