Izvor: Politika, 06.Dec.2014, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li krah „Južnog toka” slabi Dačića

SPS nikada nije bio ekskluzivni zastupnik ruskih interesa u Srbiji i odustajanje od gradnje gasovoda neće imati bitnijeg uticaja na poziciju SPS-a na političkoj sceni Srbije, smatra Đorđe Vukadinović

„Ne vidim da ijedna stranka može da bude više okrenuta Moskvi, Pekingu ili Vašingtonu, a da pri tome državna politika bude nešto sasvim treće. Naš strateški pravac kao stranke, ali i kao države jeste >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ulazak u EU i poštovanje svih onih uzusa koji praktično to podrazumevaju u pogledu zajedničke spoljne i bezbednosne politike. Kao stranka se ni na koji način ne oslanjamo na bilo koji centar moći na globalnom nivou, već na podršku građana Srbije”, kaže za „Politiku” Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije, komentarišući stavove da bi odustanak Moskve od gradnje „Južnog toka” kroz Srbiju mogao da utiče na status socijalista, koje u javnosti bije glas da su „rusofili”.

„Južni tok” i podzemno skladište Banatski dvor, kako kaže, ni na koji način nije partijska već državna politika koju su podržali upravo predstavnici stranaka koje su ranije bile na vlasti, ali i građani koji su ih izglasali.

„To je slučaj i danas. Istovremeno, evropski put Srbije ne sme značiti da će Beograd narušavati svoj interes u pogledu svega onoga što se vezuje za saradnju sa Ruskom Federacijom, ali i i Kinom”, objašnjava Ružić, koji je uveren da će doći do novih razgovora o pitanju energetske stabilnosti Evrope, a time i potencijalne realizacije projekta „Južni tok”.

Iako Ružić kaže da je utisak u javnosti da su socijalisti naklonjeniji Moskvi nego Vašingtonu samo plod medijskih napisa, mora se primetiti da su to uverenje povremeno podgrevali i sami „espeesovci”. Posle izbora u proleće 2012. godine, kada još nije bilo izvesno kome će se taboru, naprednjacima ili demokratama, prikloniti socijalisti, Ivica Dačić je u toku mesec dana čak dva puta boravio u Moskvi. Kako je objašnjavao funkcioner SPS-a Petar Škundrić, učestali odlasci Dačića u Moskvu nisu imali nikakve veze sa formiranjem nove vlade, već isključivo sa poštovanjem obaveza ugovorenih sa stranim partnerima mesecima ranije.  

Iz tog vremena je ostala upamćena i izjava lidera URS-a Mlađana Dinkića NIN-u, kada je on novinaru pokazao papir koji je navodno Dačić dobio prilikom posete Rusiji, na kome je pisalo da „Rusi ne žele Tadića za premijera”. Slučajno ili ne, vrlo brzo premijersko mesto pripalo je Ivici Dačiću.  

Analitičar Đorđe Vukadinović, međutim, mnogo je bliži Ružićevom objašnjenju. Naime, on takođe smatra da SPS nije nikada bio ekskluzivni zastupnik ruskih interesa u Srbiji. Jer, svakako ne treba smetnuti s uma da se uslovno rečeno u rusofilske stranke mogu svrstati i Demokratska stranka Srbije, Srpska radikalna stranka, a bar formalno i SNS.

„Imate možda svega dve, uslovno rečeno, antiruske stranke – LDP i LSV. To nije čak ni DS, mada je kod njih entuzijazam prema Rusiji manji nego kod ostalih, ali nema ni izrazito antiruskog stava, kao kod prve dve. SPS svakako jeste najistrajniji i najdugovečniji pobornik ruske opcije na političkoj sceni, ali ne mislim da će odustajanje od ’Južnog toka’ imati nekog bitnijeg uticaja na njihovu poziciju na političkoj sceni Srbije. Ni direktno ni indirektno”, ocenjuje Vukadinović.

On je takođe mišljenja da odustajanje od „Južnog toka” ne znači i da se Rusija povlači sa zapadnog Balkana ili da pak slabi njen uticaj u Srbiji.

„Biće pokušaja da se u srpskoj javnosti jedino Rusi prikažu kao krivci za ovu stvar, za koju očigledno Moskva nije kriva. Nije isključeno da upravo zbog ovakvog negativnog iskustva koje je imala sa ’Južnim tokom’ u Bugarskoj, pa i u Srbiji, Rusija više pažnje obrati na ovaj region, za koji je po inerciji podrazumevala da je nedvosmisleno naklonjen Moskvi i ruskim projektima”, ocenjuje Vukadinović.

Moskva je, kako kaže, možda i potcenjivala ili nedovoljno pažnje poklanjala toj takozvanoj mekoj moći, uticaju lobiranja, borbi za afirmaciju svojih pogleda. Ovo pomalo gorko iskustvo može je, smatra on, čak i trgnuti iz letargije uzrokovanu poverenjem u slovensku braću na Balkanu.

„Možda to rezultira njihovom rezignacijom, ali u novim okolnostima nije isključeno da to rezultira većim angažmanom u regionu. Pogotovo onda SPS ne bi imao razloga da brine za svoju političku poziciju”, uveren je Vukadinović. 

Jelena Cerovina

objavljeno: 06.12.2014.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.