Crnogorski pesnik Milutin Mićović u Moskvi

Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2011, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorski pesnik Milutin Mićović u Moskvi

11.02.2011. -

Rukovodilac književnog udruženja Njegoš u Crnoj Gori, crnogorski pesnik Milutin Mićović predstavio je na svojoj stavaralačkoj večeri u Moskvi, na Institutu za svetsku književnost zbirku svojih pesama Tragovi budućnosti u prevodu Andreja Bazilevskog. Po završetku zvaničnog dela razgovarali smo sa pesnikom. Bilo je reči i o danas najaktuelnijem problemu kada se izdaje mnogo knjiga, ali niko ih ne čita. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Šta može da spase situaciju? Evo šta o tome misli Milutin Mićović.

Da bi se to poverenje vratilo, neophodno je da knjiga ili pesnička reč iz dubine svedoči život, prisustvo života, i da posete to duhovno i egzistencijalno zračenje, koje automatski deluje na čitaoce. Dakle, poezija je u energiji. Poezija je slojevita sama po sebi. Ali slojevita je zato što ona postoji izvan slova. Slovo je navešćuje, slovo je nagoveštava. A tu samo govori, šta bi trebalo da je pesnik i taj, koji svedoči pesničku reč sa tom ambicijom, nešto znači i drugom. Dakle, da ta reč, koja je moja, može biti tvoja, da ta reč nosi u sebi zapretanu energiju, koju je čitalac oseća. To je smisao pisanja i stvaranja, da se proširuje. Jer to, što pesnik dobija, nije njegovo. To je dejstvo dara, koje se razvija u njemu, da bi darivali druge. To je smisao dara. I gde nema tog smisla i takvog ostvarenja stvaralačkog dara, onda sve ostaje bez komunikacije, bez odjeka. Čitaoci i slušaoci ostaju ravnodušni. To je smrt reči. A to samo znači da reč nije sa sobom imala život. Kada reč ima sa sobom život, nađe se neko, ko će čuti.

Između ostalog, Milutin Mićović nije prvi put u Moskvi. On je istupao u ruskoj prestonici na različitim naučnim konferencijama, učestvovao je u proslavi Dana Slovenske pismenosti i kulture. U januaru prošle godine u Tveru (između Moskve i Peterburga) on je učestvovao u otvaranju slovenske sale na Tverskom univerzitetu, uoči festivala slovenske poezije. U jednom od tverskih internet-izdanja navode se reči Milutina Mićovića, izrečene na ovoj manifestaciji: To je vrlo dobra misao – spojiti dva genija slovenskih naroda. Pored portreta Puškina ovde visi portret klasika srpske književnosti Petra Petrovića Njegoša, čoveka koji se odlikovao visinom duha i uma. Vrlo sam zahvalan tverskim prijateljima na toj divnoj inicijativi.

U Moskvi crnogorskog pesnika očekuju sastanci sa predstavnicima udruženja pisaca i humanitarnih školskih ustanova. Poseta Milutina Mićovića ruskoj prestonici trajaće do 17. februara.

Grigorij Sokolov,

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.