Boljević: Sputnjik lajt najidealnija buster doza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2021, 15:11

Boljević: Sputnjik lajt najidealnija buster doza

Šef katedre patologije na Sečenovskom Univerzitetu u Moskvi Sergej Boljević smatra da je nova vakcina Sputnjik lajt sa 83 odsto efikasnosti najidealnija treća doza koja ostavlja odličan imunitet i hiljade antitela.

"Pokazalo se da je Sputnjik lajt odlična treća buster doza posle bilo koje vakcine", rekao je profesor i dodao da je pokazala efikasnost i kod opakog delta soja virusa, rekao je Boljević, inače pulmolog i patofiziolog za Tanjug.

Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rečima, ova vakcina u Srbiji je u procesu registracije, dok Crna Gora već očekuje prvih 150.000 doza.

"Da biste kontrolisali delta soj morate da imate daleko više antitela u krvi i onda se daje buster doza. Mi smatramo i predlažemo da to bude Sputnjik lajt", poručio je Boljević.

On je rekao da Sputnjik lajt može da se primi posle bilo koje vakcine, kao i oni koji su preležali infekciju, ljudi sa oslabljenim imunitetom i nevakcinisani.

Odobravanjem Sputnjika Ve od Svetske zdravstvene organizacije Srbija bi, ocenjuje on, dobila ogromnu šansu da postane regionalni proizvođač ove "srpsko-ruske" vakcine.

"Za države koje se nalaze oko Srbije, kao što su Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, ona bi mogla da igra veliku ulogu u snabdevanju vakcinama Sputnjik Ve i Sputnjik lajt", rekao je Boljević.

Dodao je i da je one jos pre godinu i po dana verovao da Torlak može da se uključi u proizvodnju vakcine i možda izbije na prvo mesto u Evropi.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.