Izvor: Deutsche Welle, 06.Okt.2022, 14:06

Atomska bomba: Putinova ucena koja se shvata ozbiljno

Ukrajina vrlo ozbiljno shvata ruske pretnje atomskom bombom, kažu tamošnji zvaničnici. Stručnjaci veruju da pretnja postaje realnija kako Rusija gubi na frontu. Prema nekim navodima, Moskva već sprema nuklearni test.

Kijev ozbiljno shvata ruske pretnje o upotrebi nuklearnog oružja u slučaju da Zapad napadne Rusiju, rekao je za DW Ihor Žovkva, zamenik šefa ureda ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle <<

„Ovo nije prvi put tokom ovog rata da nas (Putin) ucenjuje atomskim oružjem, ne samo Ukrajinu već ceo svet – kao što je ranije ucenjivao hemijskim ili biološkim oružjem“, rekao je Žovkva u emisiji „Zona konflikta“ na DW.

Prema njegovim rečima, pretnje se moraju uzeti ozbiljno posebno posle ilegalne aneksije četiri ukrajinska regiona koje bi sada Moskva mogla smatrati svojom teritorijom.

Prema rečima kijevskog zvaničnika, druge nuklearne sile bi trebalo da stanu na put pretnjama Vladimira Putina. „Trebalo bi da mu poruče da će biti strašnih posledica ukoliko se usudi da koristi nuklearno oružje na ratištu“, dodao je bliski saradnik predsednika Zelenskog.

Poruka Zapadu

Šef Kremlja više puta je pominjao mogućnost upotrebe nuklearnog oružja. Stručnjaci su špekulisali o takozvanim „taktičkim nuklearkama“ manje snage, koje bi Rusija mogla upotrebiti na frontu.

„Pretnje dolaze u situaciji kad je u Rusiji čak i među elitama sve prisutnija mogućnost da se ovaj rat izgubi“, upozorava austrijski stručnjak za istočnu Evropu Gerhard Mangot sa Univerziteta u Inzbruku.

Prema njegovim rečima, upotreba atomskih bombi je još daleko, ali bi postala izvesnija ukoliko Rusija stvarno bude na ivici vojnog poraza. U tom slučaju, očekuje Mangot, možda bi prvo bio izveden nuklearni test.

„Trenutno su pak pretnje usmerene na to da unesu nesigurnost među stanovništvo na Zapadu. Tako bi trebalo oslabiti podršku, posebno za isporuku oružja Ukrajini“, procenjuje Mangot u razgovoru za Tagesšau. „Ideja je i da se zapadnim vladama pokaže kuda bi mogla da odvede spirala eskalacije kako bi ove počele da razmišljaju koliko su spremne da rizikuju za pobedu Ukrajine nad Rusijom.“

Neki i dalje misle da je blef

Poslednjih dana se množe nepotvrđene glasine da je Rusija železnicom prebacila nuklearno naoružanje ka granici sa Ukrajinom, navodno planirajući test. Takoše se navodi da je jedna nuklearna podmornica pomerena sa standardne pozicije u Belom moru. Te izveštaje prenelo je nekoliko londonskih listova, dok je Kremlj demantovao.

Marsel Berni sa Vojne akademije u Cirihu kaže da se ne može sa sigurnošću reći kakav tovar je nosio pomenuti voz, ali i da je ta misterija poruka: „Čini mi se da je to neverbalni signal, poruka koja glasi: Spreman sam na eskalaciju.“

Ovaj stručnjak je pak za RND rekao: „Zveckanje nuklearnim oružjem prati nas kroz ceo rat. Putin i dalje blefira.“

nr (dw, ard, rnd)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

Nastavak na Deutsche Welle...






Povezane vesti

Atomska bomba: Putinova ucena koja se shvata ozbiljno

Izvor: Danas, 06.Okt.2022

Kijev ozbiljno shvata ruske pretnje o upotrebi nuklearnog oružja u slučaju da Zapad napadne Rusiju, rekao je za DW Ihor Žovkva, zamenik šefa ureda ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.