Amerika daje reč; Rusija: Ništa vam ne verujemo

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 09:40

Amerika "daje reč"; Rusija: Ništa vam ne verujemo

Moskva nije spremna da veruje Vašingtonu na reč kada se radi o obećanjima po pitanju izvoza hrane u slučaju da se vrati prehrambenom sporazumu.

Ovo je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Podsetimo, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da su SAD spremne da garantuju Rusiji bezbednost izvoza hrane, kada se Moskva vrati sporazumu o žitu.

Blinken je istakao da su SAD "preduzele korake za rešavanje pitanja transporta i osiguranja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom važenja sporazuma o žitu.

"Između ostalog, pisali smo bankama da se odobri vršenje transakcija", rekao je on.

Upitan da li je Rusija spremna da poveruje američkim zvaničnicima, Peskov je odgovorio:

"Na reč – ne."

Prehrambeni sporazum je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.

Nakon prekida funkcionisanja crnomorske žitne inicijative i prekida morskog humanitarnog koridora, svi brodovi koji plove u akvatoriji Crnog mora ka ukrajinskim lukama, od ponoći 20. jula tretiraju se kao potencijalni prevoznici vojnog tereta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.