Aleksej Drugi: Obnoviti pregovore o Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksej Drugi: Obnoviti pregovore o Kosovu

PODGORICA - Patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksej Drugi ocenio je danas da "kosovski problem zahteva rešenje kojim bi "obe strane" na Kosovu bile zadovoljne i založio se za povratak pregovorima.

Aleksej Drugi je u intervjuu podgoričkom "Danu" kazao da su države "koje su podržale cepanje Srbije, tim činom pokazale da im je nepoznat dobar deo istorije evropskog kontinenta, koji je tesno povezan sa hrišćanstvom".

"Nezainteresovanost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za sudbinu pravoslavnih svetinja Kosova predstavlja njihov kulturni sunovrat", ocenio je patrijarh moskovski i cele Rusije i dodao da "ako ta tendencija prevlada, onda će Evropa biti osuđena na haos i konflikte".

Prema njegovim rečima, izlaz iz postojeće situacije je u odustajanju od jezika prisile i diktata i u neophodnom povratku obe strane pregovorima.

Aleksej Drugi je kazao da "treba brižljivo čuvati jedinstvo crkve Svetog Save" koje "ne sme biti podrivano političkim ili ideološkim podelama".

Govoreći o crkvenom sporu u Crnoj Gori, patrijarh moskovski i cele Rusije je kazao da " nekanonska grupacija Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) postoji samo da bi se izvlačila korist iz političkih podela u društvu".

Aleksjej Drugi je mišljenja da su "državni funkcioneri" u Crnoj Gori "dužni da znaju da unošenje političke stihije u crkveni život ne može doneti narodu nikakvu blagodet".

"Poštovanje kanonskih osnova i principa crkvenog poretka od strane svetovne vlasti jedan je od najvažnijih uslova očuvanja harmonije u društvu", zaključio je patrijarsh moskovski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.