Izvinjenje Dragana Bjelogrlića

Izvor: RTS, 09.Mar.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvinjenje Dragana Bjelogrlića

Reditelj filma "Montevideo, Bog te video" Dragan Bjelogrlić izvinio se zbog izjave na premijeri filma u Sarajevu da mu je žao što nije prisutan i general Jovan Divjak. Nisam imao nameru nikoga da uvredim tom izjavom, naveo Bjelogrlić. "Ne pucajte u pijanistu, nije on kriv za gužvu u kafani", kazao Bjelogrlić.

Povodom izjave na premijeri filma Montevideo, Bog te video u Sarajevu, reditelj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dragan Bjelogrlić rekao je da nije imao nameru nikoga da uvredi tom izjavom i ocenio da je pitanje o generalu Jovanu Divjaku bilo tendenciozno i namešteno.

"Mogu da kažem da mi je žao što sam na to tendenciozno i namešteno pitanje uopšte dao odgovor. Na takvo pitanje je nemoguće dati normalan i ljudski odgovor, jer vas svaki odgovor stavlja u poziciju sudije. Odgovor 'Da, žao mi je' izjednačio se sa stavom da mi je žao što je uhapšen, odnosno da nije kriv", objasnio je reditelj filma.

Bjelogrlić je rekao da bi kao reditelj voleo da svi vide njegov film, bez obzira na njihovo opredeljenje i ljudske kvalitete, a pogotovo jer film, kako je rekao, Srbiju i Srbe prikazuje u najboljem mogućem svetlu.

"Takav film, o takvim Srbima, mislio sam, treba da vidi čak i Jovan Divjak. Smetnuo sam sa uma da čovek osumnjičen za ratne zločine ne može biti izjednačen sa svim drugim gledaocima. I pogrešio sam", naveo je Bjelogrlić.

Bjelogrlić je na konferenciji za novinare istakao da je svoj patriotizam već iskazao kroz svoja prethodna dela.

"Svi koji su gledali 'Lepa sela lepo gore', 'Rane' ili 'Montevideo' mogu znati kakav je moj umetnički, pa i lični stav o zemlji u kojoj živim. Svoj patriotizam ne mogu, ne želim i neću da dokazujem rečima, ali se pitam može li jedna nepromišljena i trapava izjava da dovede u pitanje moju odanost svom narodu. Ako može, to bi bila nepravda", ističe Bjelogrlić.

"Ne pucajte u pijanistu, nije on kriv za gužvu u kafani", zaključio je Bjelogrlić.
Pogledaj vesti o: Montevideo

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.