Izvor: B92, 25.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tešić: VJ obučavala snajperiste VRS

Hag -- Na suđenju Momčilu Perišiću u Hagu, bivši oficir Vojske Jugoslavije Borivoje Tešić potvrdio je da su gardisti VJ obučavali snajperiste Vojske Republike Srpske.

Tadašnji načelnik Generalštaba VJ, general Perišić optužen je za podržavanje i pomaganje artiljerijskih i snajperskih napada sa položaja Vojske Republike Srpske na civile u Sarajevu 1992-95. godine.

Svedok optužbe Tešić, u to vreme "operativac u Štabu Gardijske brigade VJ" s činom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << majora, juče je izjavio da je u decembru 1993. godine i januaru 1994. oko 200 vojnika te brigade delovalo u Vogošći, a da su na tom terenu bili i pripadnici 72. specijalne brigade VJ, kao i neke starešine Korpusa specijalnih jedinica VJ.

"Da li je vaša jedinica u Vogošći imala snajperiste", pitala je danas svedoka tužiteljka En Sadrlend, a Tešić je odgovorio potvrdno.

Upitan "da li su vaši snajperisti obučavali snajperiste VRS", Tešić je rekao: "Da".

Prema njegovim rečima, delovi Gardijske brigade VJ su se na položajima oko Vogošće "aktivno branile" što je podrazumevalo i "uništavanje neprijateljskih ciljeva" u slučaju da budu napadnute.

Dok ga je unakrsno ispitivao Perišićev branilac Novak Lukić, Tešić je potvrdio da je jedan od zadataka njegove jedinice bio da izvuče tela osmorice pripadnika 72. specijalne brigade VJ, poginulih u okolini Vogošće 27. decembra 1993. godine.

Svedok je kao tačno prihvatio i da su vojnici Prve gardijske brigade počeli povlačenje u Srbiju, pošto su ta tela dobili od Armije BiH u januaru 1994.

Na pitanje branioca da li se slaže da je izvlačenje tela bilo "prevashodni zadatak" njegove jedinice u BiH, Tešić je odgovorio da je to bilo jedan od zadataka. Kao ostale zadatke, on je juče nabrojao pružanje pomoći u povlačenju vojnika 72. specijalne brigade i "stabilizovanju položaja VRS" oko Vogošće.

Tešić je naglasio da se njegovi vojnici na položajima oko Vogošće "nisu pomerili ni milimetar unapred". Svedok je, međutim, na naknadnu sugestiju tužiteljke Sadrlend, kao izuzetak naveo jednu "intervenciju pripadnika vojne policije s par vozila".

Predočavajući svedoku jedan izveštaj starešine VRS o dejstvima 72. specijalne brigade VJ oko Vogošće, advokat Lukić je sugerisao da taj dokument pokazuje da su jedinice VJ tada bile podređene komandama VRS.

"To se iz ovog dokumenta ne vidi", uzvratio je Tešić.

Odgovarajući na pitanja Perišićevog branioca, Tešić je potvrdio da je čuo da su na službu u VRS tokom rata u BiH, preko posebnog kadrovskog centra VJ u Beogradu, upućivani pripadnici VJ koji su bili poreklom iz BiH i da ih na to niko nije prisiljavao.

Tešić, koji je od napuštanja VJ do letos bio komandant Žandarmerije MUP Srbije, danas je završio svedočenje, a suđenje Perišiću biće nastavljeno sutra iskazom novog svedoka optužbe.

General Perišić optužen je i za podržavanje i pomaganje ubistva 7.000 Muslimana u Srebrenici u leto 1995. godine, te zato što nije sproveo istragu i kaznio počinioče raketnog napada na Zagreb sa položaja snaga Republike Srpske Krajine u maju iste godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.