Tužioci prikazali fotografije Perišića s Mladićem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2009, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužioci prikazali fotografije Perišića s Mladićem

HAG - Tužioci na suđenju generalu Momčilu Perišiću pred haškim Tribunalom su danas prikazali fotografije Perišića sa komandantom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem snimljene u Han Pijesku neposredno pošto je VRS zauzela Srebrenicu.

General Perišić, tada načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, optužen je za pomaganje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i podržavanje masovnog ubistva više od 7.000 Muslimana u Srebrenici koje je VRS počinila pošto je 11. jula 1995. zauzela tu enklavu.

Fotografije iz 18. jula 1995.

Fotografije Perišića sa Mladićem i grupom srpskih iseljenika iz Kanade snimljene su 18. jula 1995. u Crnoj Rijeci, izletištu kod Han Pijeska, potvrdio je svedok Nedeljko Krajišnik koji je prisustvovao tom susretu.

Krajišnik je izjavio da je Mladić sa potčinjenim generalom Milanom Gverom "za vreme ručka razgovarao o oslobađanju Srebrenice". Svedok je kazao i da "nije video znake neslaganja" Mladića i Perišića.

Prema Krajišnikovim rečima, Mladić bio "ljubazan i dobar" u svim susretima sa njim i drugim iseljenicima koji su donosili pomoć u Republiku Srpsku.

Tužioci su u sudnici prikazali i snimak susreta generala Mladića sa iseljenicima na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, pri preuzimanju medicinskog aparata koji su oni doneli 16. jula 1995. godine.

U to vreme, prema optužnici, snage VRS su masovno streljale zarobljene srebreničke Muslimane u okolini Zvornika.

Naredba: Da se "udara po NATO"

Mladić se na snimku vidi i kako telefonom izdaje naređenja potčinjenim oficirima.

"Kako je gore kod Vinka? Ništa, radite punom parom, maksimalno obezbeđenje", kaže Mladić sagovorniku, pominjući Vinka Pandurevića, tadašnjeg komandanta Zvorničke brigade VRS.

Pandurević je, sa još šest oficira VRS, optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti i pred Tribunalom čeka presudu.

Mladić na snimku izdaje uputstvo i da se "ide na Žepu", kao i da se "udara po NATO".

"Čim uđu u vazdušni prostor, rušite, ne zanima nas da l' su Turci, ili ko je...", kaže Mladić potčinjenom.

U nastavku suđenja, svedoka Krajišnika unakrsno ispituje Perišićev branilac Novak Lukić.

General Perišić je optužen i za pomaganje i podržavanje artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu 1993-95. godine sa položaja VRS, i raketnih napada na Zagreb iz oruđa vojske Republike Srpske Krajine, početkom maja 1995.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prikazane slike Perišića i Mladića

Izvor: B92, 03.Nov.2009

Hag -- Na suđenju Momčilu Perišiću u Hagu danas su prikazane fotografije Perišića sa Ratkom Mladićem u Han Pijesku neposredno pošto je Vojska RS zauzela Srebrenicu... General Perišić, tada načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, optužen je za pomaganje i podržavanje masovnog ubistva više...

Nastavak na B92...

Optužba pokazala slike Perišića s Mladićem

Izvor: RTS, 03.Nov.2009

Na suđenju generalu Momčilu Perišiću tužioci prikazali njegove fotografije sa Ratkom Mladićem snimljene u Han Pijesku neposredno pošto je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu...Tužioci na suđenju generalu Momčilu Perišiću pred haškim Tribunalom prikazali su fotografije Perišića...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.