Perišić avionom vlade stigao u Beograd

Izvor: Vesti-online.com, 01.Mar.2013, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Perišić avionom vlade stigao u Beograd

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić, koga je Sud u Hagu oslobodio krivice za zločine u BiH i Hrvatskoj, stigao je u Beograd avionom Vlade Srbije. Kaže da je presuda skroman doprinos da se skine anatema sa srpskog naroda o navodnom krešenju međunarodnog ratnog prava.

Momčilo Perišić: Branio sam čast, dostojanstvo i živote građana

  >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

"Otišao sam u Hag bez ikakve kalkulacije da odbranim čast vojske, naroda i države i, na sreću, to sam i uspeo", rekao je Perišić brojnim domaćim i stranim novinarima na beogradskom aerodromu, pošto je avionom Vlade Srbije došao iz Holandije.

 

Perišić je rekao i da je tokom rata branio "čast, dostojanstvo i živote građana" i da se potom borio protiv nedemokratskog režima Slobadana Miloševića.

 

"Dokazao sam da uporan, pismen, istrajan general može da bude uspešan na svim frontovim", rekao je Perišić.

 

Na pitanje novinara šta namerava sada da radi, Perišić je rekao da će biti vremena za razgovor a da sada žuri jer ga čeka porodica.

 

Perišića su na aerodromu dočekali državni sekretar Ministarstva odbrane Zoran Đorđević i pomoćnik ministra pravde Milisav Čorugić. Haški tribunal juče je pravosnažno oslobodio Perišića krivice za zločine srpskih snaga u BiH i Hrvatskoj, 1993-95.

 

U septembru 2011, prvostepeno veće Tribunala osudilo je generala Perišića (68) na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu sa položaja Vojske Republike Srpske 1993-95 i ubistva oko 7.000 Muslimana i premeštanja stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine.

 

Perišić je bio osuđen i zato što nije sprečio i kaznio počinioce raketnih napada na Zagreb u maju 1995, u kojem je poginulo sedam civila, na osnovu nalaza da je imao efektivnu komandu i kontrolu nad vojskom Republike Srpske Krajine.

 

Perišić se dobrovoljno predao Haškom tribunalu 7. marta 2005, na dan kada je optužnica protiv njega obelodanjena.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Perišić: Otišao sam u Hag bez ikakve kalkulacije

Izvor: Beta Video, 01.Mar.2013

BEOGRAD - Otišao sam u Hag bez ikakve kalkulacije da odbranim čast vojske, naroda i države i, na sreću, to sam i uspeo, rekao je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić. (CH 1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.