I Robinson podneo izveštaj UN

Izvor: B92, 07.Dec.2010, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Robinson podneo izveštaj UN

Njujork -- Nakon glavnog tužioca izveštaj SB podneo i predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson. On je pozvao zemlje UN i bivše Jugoslavije da čine sve i uhapse begunce.

Robinson je rekao da se u 2011. očekuje izricanje presuda Vlastimiru Đorđeviću, Antu Gotovini, Momčilu Perišiću i Ramušu Haradinaju.

Preostalih pet procesa biće, kako je rekao, završeno prvostepenim presudama tokom 2012, osim suđenja Radovanu Karadžiću, čije se okončanje očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "do kraja 2013".

Termini za završetak suđenja optuženima pred Haškim tribunalom su, kako kaže Robinson u redovnom izveštaju - orijentacioni, pošto na procese utiču brojni činioci nad kojima sud nema neposrednu kontrolu.

Robinson je rekao da treba imati u vidu da su dvojica optuženih - Ratko Mladić i Goran Hadžić - još na slobodi i pozvao članice Ujedinjenih nacija, a naročito zemlje bivše Jugoslavije, da učine sve što mogu da ti begunci budu uhapšeni.

Istovremeno, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozvao je Srbiju da usvoji drugačiji pristup, koji bi trebalo da dovede do hapšenja preostale dvojce begunaca.

"Srbija mora da usvoji proaktivniji pristup kako bi uhapsila begunce. U srži tog proaktivnog pristupa trebalo bi da bude sveobuhvatna strategija koja objedinjuje sve bitne igrače i pokriva sve moguće uglove u cilju primene pozitivnog pritiska koji bi vodio hapšenjima", poručio je Bramerc.

Kao primer takvog pristupa, glavni haški tužilac je naveo da "srpske vlasti moraju jasno staviti do znanja da će oni koji pomažu beguncima biti kažnjeni".

Srbija je u Bramercovom izveštaju dobila pozitivnu ocenu za saradnju u dostavljanju dokumenata i omogućavanju pristupa svedocima važnim za tekuća suđenja.

"Ne možemo napustiti žrtve nekih od najgorih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji, uključujući genocid u Srebrenici. Neuspeh da se uhapse Ratko Mladić i Goran Hadžić ometa pomirenje u regionu i nanosi štetu kredibilitetu međunarodnog pravnog sistema", naveo je on.

„I dok Srbija drži ključ hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića, međunarodna zajednica takođe ima veoma bitnu ulogu", dodao je Bramerc u izveštaju.

Kada je reč o zemljama regiona, Bramerc je saradnju Hrvatske ocenio kao pozitivnu. On je, međutim, dodao da još nedostaju artiljerijski dnevnici iz operacije Oluja, koje tužilaštvo zahteva u okviru postupka protiv generala Anta Gotovine.

Te dnevnike haško tužilaštvo smatra ključnim za optužbe o prekomernom granatiranju Knina, za koje se Gotovina tereti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.