Pobunjenici ne znaju gde je Gadafi

Izvor: B92, 23.Avg.2011, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobunjenici ne znaju gde je Gadafi

Tripoli -- Libijski pobunjenici nisu našli Muamera Gadafija i njegove sinove u glavnom štabu u Tripoliju koji su zauzeli i ne znaju gde su, rekao je portparol pobunjenika.

"Kompleks Bab Al-Azizija je pod našom kontrolom. Pukovnik Gadafi i njegovi sinovi nisu bili tamo", rekao je pukovnik Ahmed Omar Bani u Bengaziju.

"Niko ne zna gde se oni nalaze", dodao je on.

Uticajni član Prelaznog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacionalnog saveta Fathi Terbel rekao je da su oni ubeđeni da je Gadafi napustio Tripoli i da je "sada samo

pitanje vremena kad će on biti uhvaćen".

Dopisnik agencije Frans pres javlja da su pobunjenici zauzeli ceo kompleks koji se proteže na više stotina kvadratnih metara i ima više zgrada. Pobunjenici su u tim zgradama našli i veliku količinu oružja.

Vojni komandant pobunjenika u Tripoliju rekao je da su njegovi ljudi "dobili bitku" za glavni grad pošto su zauzeli Gadafijev glavni štab.

"Mi smo dobili bitku. Oni su pobegli kao pacovi", rekao je Abdelhakim Belhadž za televiziju Al Džazira iz zauzetog Gadafijevog kompleksa

Bab Al Azizija.

Gadafijev sin Saif al Islami se sastao sa novinarima u Tripoliju i rekao da nije pao u ruke pobunjenika, kao i da je njegov otac na sigurnom.

"Ovde sam da bih opovrgao laž", rekao je Saif, komantarišući izveštaje o svom navodnom hapšenju. Saif je rekao da je Tripoli "pod kontrolom režima".

"Tripoli je pod našom kontrolom. To bi trebalo svi da znaju. Sve je u redu u Tripoliju", rekao je Saif novinarima ispred Gadafijevog kompleksa Ben al-Azizija.

Izveštač BBC-ja javio je da se Saif sastao sa stranim novinarima u hotelu u Tripoliju i na pitanje da li je njegov otac na sigurnom i dobro, odgovorio: "Naravno".

Ranije danas, Al Džazira je javila da su libijski pobunjenici ušli su u kuću Moamera Gadafija nakon što su provalili u njegov predsednički kompleks Bab al-Aziziju u Tripoliju.

Britanski "Skaj njuz" izveštava da se nad prostorom u kome je Gadafijeva rezidencija izvija gust dim nakon što su NATO snage izvele vazdušni napad.

"Revolucionari pokušavaju da uđu kroz Staru kapiju sa zapadne strane. Ako uspeju, sukobi će se preneti u unutrašnjost kompleksa", izjavio je jedan pobunjenik za arapski televizijski kanal "Al Arabija", koji izveštava da grad, u niskom letu, nadleću avioni Alijanse i da se sa prostora Gadafijevog uporišta čuju eksplozije, preneo je Rojters.

Bitka je počela jutros oko 11 sati po lokalnom vremenu, kada je rezidenciju protresla snažna eksplozija, što je izazvalo paniku među novinarima koji su se sklonili u podrum.

Portparolka NATO-a Oana Lungesku rekla je agenciji Frans pres da su Gadafijeve snage ispalile u ponedeljak tri rakete "skad" iz okoline Sirta, gde je uporište vladajućih snaga, u pravcu Misurate, koju kontrolišu pobunjenici.

Gadafijevu bazu, koja se prostire na šest kvadratnih kilometara u južnom delu prestonice, čine njegove privatne odaje, vojne kasarne i drugi objekti.

Istovremeno, arapska televizija "Al Džazira" javlja da pobunjenici napreduju i na istoku zemlje ka naftnom terminalu Ras Lanuf, nakon što su zauzeli priobalni grad Ageila.

Dok pobunjenici brzo napreduju u preuzimanju kontrole nad gradovima duž zapadnog dela libijske obale, gde su juče uspeli da zauzmu veći deo Tripolija, do sada su imali manje uspeha na istoku zemlje, gde Gadafijeve snage štite ključne naftne centre.

Sina libijskog lidera Moamera Gadafija Saifa al-Islamija Međunarodni krivični sud traži zbog zločina protiv čovečnosti, a tužilac tog suda Luis Moreno Okampo ranije je objavio da je Saif (39) uhapšen.

Odblokirati finansijska sredstva za novu vlast

U međuvremenu, nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele pozvao je Savet bezbednosti UN da hitno usvoji novu rezoluciju kojom bi se odblokirale milijarde dolara zamrznutih libijskih sredstava kako bi se finansirala obnova Libije u periodu nakon odlaska Gadafija s vlasti.

Pored toga, italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini saopštio je da će se italijanski premijer Silvio Berluskoni sutra sastati sa liderom libijskog pobunjeničkog Prelaznog saveta Mahmudom Džibrilom u Milanu, a za sada nisu poznati detalji ovog sastanka.

Za sutra je najavljeno da će se Berluskoni sastati i sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem u Parizu, javio je AP.

Slavlje na ulicama libijskih gradova

Foto galeriju slavlja protivnika Gadafijevog režima možete pogledati u rubrici Život.

U nekoliko gradova u Libiji slavi se pobeda pobunjenika nad režimom Gadafija. Novinari javljaju da su se mnogi stanovnici libijske prestonice pridružili pobunjenicima, koji sada održavaju zakon i red.

Iako su libijski pobunjenici preuzeli najveći deo Tripolija, ne zna se gde je Gadafi i velika je neizvesnost oko toga ko će na kraju imati vlast, navodi Rojters.

Predsedavajući američkog Obaveštajnog komiteta Majk Rodžers upozorio je na opasnost i potrebu očuvanja bezbednosti u Libiji, posebno pošto su Gadafijeve snage nastavile juče da ispaljuju tri "skad" rakete iz oblasti grada Sirta ka obalskom gradu Misrati.

Pobeda nadohvat ruke

Francuska je ocenila da pobeda libijskih pobunjenika nad režimom libijskog lidera Moamera Gadafija još nije potpuna i da je rešenje situacije još daleko.

Ministar spoljnih poslova Francuske Alen Žipe, koji je juče na svom blogu, pod naslovom "Kraj diktature", naveo da je "cilj ostvaren", danas je rekao na radiju Evropa jedan da je još prethodnog dana upozorio da pobeda nije potpuna, preneo je AFP.

Francuski ministar odbrane Žerar Longe, koji je juče izjavio da je "libijski režim pao i da je nastupio totalni obrt situacije", danas je izjavio na radiju Frans enternasional: "Situacija u Libiji još nije potpuno razrešena, daleko od toga".

Obojica političara su potvrdila da još ima "džepova" otpora Gadafijevih boraca i da borbe i dalje traju i izrazili su nadu da će vazdušni napadi NATO/a pomoći pobunjenicima.

Pobunjenici od sredine maja kontrolišu Misuratu, koja se nalazi 200 kilometara istočno od Tripolija.
Pogledaj vesti o: Gadafi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.