Gadafi poziva Libijce na marš na Tripoli

Izvor: Politika, 25.Avg.2011, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafi poziva Libijce na marš na Tripoli

KAIRO – Libijski vođa Muamar Gadafi pozvao je danas svoje pristalice da umarširaju u Tripoli i „očiste glavni grad” od pobunjenica, koje je nazvao pacovima, krstašima i nevernicima.

U kratkoj audio-poruci, koju su preneli TV kanali lojalni Gadafiju, libijski lider je pozvao sva plemena da se okupe i izbace „strane agente” iz zemlje, prenosi Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Libija je zemlja libijskog naroda, a ne agenata, ne imperijalizma, ne Francuske, niti Sarkozijeva, niti Italijanska... Tripoli je vaš, ne za one koji se oslanjaju na NATO”, naglasio je Gadafi. Tanjug

----------------------------------------------

Gadafijev portparol: Libijski vođa je na sigurnom i dobro

KAIRO – Portparol Moamera Gadafija rekao je danas agenciji AP da se Gadafi nalazi u Libiji, da je na sigurnom i da vodi borbu protiv pobunjenika.

Musa Ibrahim je u telefonskom pozivu AP-u, koji navodi da su ga poznali po glasu, rekao da je Gadafi zdrav i da mu je moral visok i da „zaista vodi borbu za našu slobodu i nezavisnost svaki dan”.

Ibrahim je odbio da kaže gde se Gadafi nalazi, rekao je da je na nekoj lokaciji u Libiji i da stalno menja mesto boravka.

Francuski časopis Pari Mač izvestio je danas da su libijski pobunjenici juče ujutro skoro uhvatili Moamera Gadafija ali da je on uspeo da im umakne i da se još nalazi negde u Tripoliju.

Francuski nedeljnik je naveo na svom vebsajtu da su pobunjenici upali u kuću „negde u Tripoliju” juče ujutru, reagujući na dojavu kredibilnog izvora, ali da je Gadafi bio pobegao. List, međutim, navodi da su pobunjenici našli dokaze da je tamo proveo bar jednu noć, mada nisu rekli koliko skoro je to moglo da bude.

Pozivajući se na „pouzdan izvor” iz jedinice koja je navodno koordinisala informacije obaveštajnih službi arapskih zemalja i libijskih pobunjenika, magazin navodi da se veruje da se Gadafi još nalazi negde u Tripoliju.

Britanski ministar odbrane rekao je danas da NATO pomaže svojim obaveštajnim podacima i izviđanjima u potrazi za Gadafijem i njegovim sinovima.

Jedan zapadni diplomata koji nije želeo da mu se navede ime rekao je agenciji AP da je moguće da su pripadnici specijalnih snaga nekih NATO zemalja, koji deluju van komandne strukture Alijanse, angažovani u potrazi za Gadafijem.

Poprtparol NATO-a Oana Lungesku danas nije želela da komentariše ove navode i ponovila da Alijansa ne raspravlja o obaveštajnim pitanjima.

„NATO ne uzima za cilj konkretne pojedince”, rekla je ona.

Ona je rekla da je situacija u Libiji i dalje dinamična i da je NATO pažljivo prati.

--------------------------------------------------------

U Tripoliju nađena tela 30 Gadafijevih boraca

TRIPOLI – Više od 30 tela boraca lojalnih Muameru Gadafiju pronađena su danas u vojnom kampu u centru Tripolija, a dvojici su ruke bile vezane plastičnom trakom, što ukazuje da su pogubljeni.

Kako javlja Rojters, tela su izrešetana mecima, a pronađena su u delu Tripolija gde su vođene žestoke borbe između pobunjenika i Gadafijevih snaga.

U međuvremenu, obnovljene su borbe oko hotela „Korintija”, gde se čuje pucnjava, prenosi Rojters.

Pobunjenici tvrde da su Gadafi i njegovi sinovi u kompleksu stambenih zgrada u Tripoliju, u blizini Gadafijeve rezidencije, oko kojih stežu obruč.

Oni nisu naveli zašto su uvereni da se Gadafi i sinovi tu kriju, ali jedan od pobunjenika Muhamad Goma tvrdi da će danas obračun sa njima biti okončan.

Prema navodima više pobunjeničkih boraca, Gadafijeve snage su sada koncentrisane u kvartovima Abu Salim i Hatba Šarkija. Većina njegovih vojnika, opremljenih teškim oružjem, nalaze se u prvom kvartu, dok se u drugom uglavnom nalaze grupe boraca u zasedama bez teškog oružja.

Pobunjenicima je, međutim, sada najvažnije da nađu Gadafija i njegove sinove.

„Nastavljamo da pretražujemo sve kako bi pronašli Gadafija i njegove sinove. Pronose se glasine da se Seif al Islam (medijski najistaknutiji sin libijskog vođe) sakrio u Abu Salimu, a da je Gadafi na svojom imanju blizu aerodroma”, rekao je agenciji Frans pres jedan mladi pobunjenik.

On je dodao da niko neće biti miran dok oni ne budu isterani iz zemlje.

Kada su pobunjeničke snage zauzele Tripoli, u jakoj ofanzivi koja je počela u subotu, provladine snage su se povukle sto kilometara ka zapadu i zaustavile se kod Ben Džavada. Taj grad se nalazi 140 kilometara istočno od Sirta, Gadafijevog rodnog mesta i njegovog uporišta.

Na istoku Libije Francuzi i Britanci u civilu već nekoliko nedelja su raspoređeni uz libijske pobunjeničke snage. Oni su se postavili u krugu rafinerije Zuvajtinah gde se nalazi pobunjenički komandni centar za istočni front, koji je na oko 150 kilometara jugozapadno od Bengazija, sedišta političkog tela libijskih pobunjenika Prelaznog nacionalnog veća.

Rafinerija se proteže nekoliko kvadratnih kilometara duž obalu Mediterana i tu je komandni centar Favzija Bukatifa, pobunjeničkog komandanta za ceo taj front.

Od kraja aprila Britanija, Francuska, Italija, Egipat i SAD poslale su svoje vojne savetnike da pomognu Prelaznom nacionalnom veću. NATO snage od kraja marta sprovode vazdušne napade na Gadafijeve vojne ciljeve.

Poslednjih nedelja u rafineriji Zuvajtinah nalazio se komandni centar za bitku za Bregu, naftni grad koji se nalazi 90 kilometara istočno iz koga su pobunjenici izbacili provladine snage u operaciji sprovedenoj uz vazdušnu podrušku NATO-a.

Beta-AFP

objavljeno: 25.08.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.