U utorak presuda Mladenu Obradoviću

Izvor: B92, 23.Mar.2012, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U utorak presuda Mladenu Obradoviću

Beograd -- Prilikom iznošenja završne reči na suđenju vođi "Obraza" Mladenu Obradoviću zbog širenja mržnje uoči "Parade ponosa" 2009, tužilaštvo tražilo osuđujuću presudu.

Odbrana, pak, tvrdi da je reč o političkom progonu.

Tužilaštvo smatra da su javno izrečeni stavovi koje je Obradović izneo 2009. godine uoči održavanja "Parade ponosa" diskriminatorski, da predstavljaju širenje mržnje i netrpeljivosti prema osobama homoseksualne orijentacije. Iznošenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << završne reči u sudnici su pratili članovi Obraza i LGBT organizacija.

Tužilaštvo smatra da je izjava vođe Mladena Obradovića "da je gej parada širenje nemorala" snažno sredstvo za podsticanje diskriminacije kao i da je dokazano da je on ispisaivao grafite mržnje.

Vođa "Obraza" je optužen da je 2009. godine ispisivao grafite mržnje "Beogradom krv će liti, gej parade neće biti", "Pederi, čekamo vas", "Smrt pederima" i u medijima širio govor mržnje i zastupao ideje koje zagovaraju nasilje i diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije.

"Ako postoji agerivno ponašanje oni ga ispoljavaju. Sve ono što smo "Obraz" i ja radili nije mržnja već samoodbrana jer mislimo da društvo ne sme da dozvoli takvu agresivnost onih koji nas i optužuju", kaže Mladen Obradović.

Advokat odbrane Goran Petronijević rekao je, međutim, da je reč o političkom procesu koji nije usmeren na njegovog klijenta već na "Obraz".

On kaže da se režim plaši "Obraza" zato što ne može da ga stavi pod kontrolu, dok za aktivnosti "Obraza" kaže da su "reakcija na agresivan pokušaj nametanja stavova grešne manjine koja ima slobodu da izabere svoju seksualnost, ali ne treba da vređa prava vernika, pa i maloletnika i njihovih roditelja".

Sam Mladen Obradović je naveo da on nije autor spornih grafita, ali da jeste autor poruke "Čekamo vas" koja, kako je naveo predstavlja poziv na pokajanje.

Predstavnici nevladinih orgnaizacija koje su pratile iznošenje završnih reči oštro su protestovale protiv ovih tvrdnji optuženih.

Miloš Urošević iz organizacije "Žene u crnom" isitče da je Obradović više puta ponovio govor mržnje i tokom suđenja, koje sudsko veće nije sankcionislao.

"Na kraju, Obradović se osvrnuo na peticiju koju su potpisali tzv radnici i radnice za nacionalnu stvar, a to su ljudi koji su podržavali rat i ratne zločine", kaže Urošević.

Prema prvobitnoj optužnici, te aktivnosti su uticale na neodržavanje Parade ponosa 2009. godine, dok se prema optužnici koja je izmenjena

3. februara ove godine, zaključuje da te aktivnosti nisu doprinele onemogućavanju pripadnika LGBT populacije u ostvarivanju prava na

okupljanje, koje je zagarantovano Ustavom Srbije.

Presuda Mladenu Obradoviću biće doneta u utorak 27. marta u 14h.

Tužilaštvo je na prethodnom ročištu podnelo preciziranu optužnicu koja Obradovića ne tereti da je delovanje „Obraza” uzrokovalo otkazivanje "Parade ponosa” 2009. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.