Železara danas počinje s radom

Izvor: Blic, 22.Apr.2013, 07:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železara danas počinje s radom

U Železari Smederevo danas će biti pokrenuta visoka peć, čime će biti obnovljena proizvodnja, a tom činu prisustvovaće ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

U železari će visoka peć broj 2 biti pokrenuta posle devet meseci rada u takozvanom tihom hodu.

Smederevska železara pod imenom “Sartid” prodata je u martu 2003. američkom “Ju-Es stilu” za 23 miliona dolara i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do početka 2012. godine bila je veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

U prvim godinama ta kompanija je kontinuirano ulagala u pogone i postrojenja Smederevske železare.

Posle 18 godina neaktivnosti, u železari je ponovo 2005. godine puštena u rad visoka peć broj 1 u Smederevu, a iste godine je Agencija za promociju stranih ulaganja i izvoza - SIEPA proglasila “Ju-Es stil Srbija” najvećim izvoznikom naše zemlje.

U periodu od 2006. do 2008. proizvodnja se prvi put približila projektovanom kapacitetu železare od 2,2 miliona tona čelika godišnje, ali on nije dostignut.

Proizvodi kompanije u najboljim godinama rada imali su tržište u oko 60 zemalja sveta, a najbolja godina u istoriji kompanije bila je 2007, kada je i nedeljnik “Ekonomist” proglasio izvoznikom godine.

Brojke 23 miliona evra je cena po kojoj je “Ju-Es stil” kupio Železaru 1 dolar je cena po kojoj je “Ju-Es stil” prodao Železaru Srbiji 40 miliona dolara je dug koji je ostavio “Ju-Es stil” 750 miliona evra je ukupan dug 5.000 ljudi radi u Železari

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.