Dinkić: Koliko para toliko i muzike, ne može se  cediti suva drenovina

Izvor: Blic, 27.Maj.2013, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Koliko para toliko i muzike, ne može se cediti suva drenovina

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je danas da se neće povećavati porezi, kao i da će u naredne dve nedelje biti održan sastanak koalicionih partnera na kojem će se napraviti plan ušteda. Plan bi trebalo da donese smanjenje budžetskog deficita i prilagodi plate u javnom sektoru sa onima u privatnim firmama.

Dinkić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da se mora smanjiti budžetski deficit i to smanjivanjem rashoda, jer se ne mogu "cediti suva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << drenovina" ili povećavati porezi. Koliko para toliko i muzike, ne može se trošiti ono čega

nema - napomenuo je Dinkić.

Drugo, dodao je on, videćemo da li je dobar odnos između plata u javnom sektoru i privatnom sektoru, a činjenica je da su plate u javnom sektoru više nego u privatnom i sigurno ćemo predložiti formulu usklađivanja plata u javnom sektoru, rekao je Dinkić i istakao da u ovom trenutku ne može da kaže kako će ta formula izgledati.

Moj predlog je da vežemo sudbinu zaposlenih u javnom sektoru, sa sudbinom zaposlenih u privatnom, rekao je Dinkić i naglasio da će javni sektor sigurno izgubiti privilegije.

Nastavljena rasprava o amandmanima na set poreskih zakona

Poslanici republičkog parlamenta "pretresli" su danas amandmane na predložene izmene seta poreskih zakona. Na ukupno šest predloženih zakona predloženo je više od 200 amandmana, a nadležni skupštinski odbor je prihvatio šest amandmana.

Usvojen amandman o porezu na imovinu

Dinkić je izjavio da je Odbor za finansije usvojio amandman na Zakon o porezu na imovinu, po kojem lokalne samouprave imaju pravo da odlučuju o stopi amortizacije na nekretninu, do jedan odsto na jednu godinu starosti nekretnine, a maksimum do 40 odsto. Prema njegovim rečima, posle ovoga nema razloga da za građane budu povećani nameti.

Reč je o izmenama zakona o porezima na imovinu, o porezu na dobit pravnih lica, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, o porezu na dohodak građana i o akcizama.

Dinkić je u načelnoj raspravi rekao da su izmene seta poreskih zakona početak novog talasa konsolidacije, da će dovesti do smanjenja deficita, ali da one same po sebi neće biti dovoljne.

Privreda će tim zakonskim rešenjima biti rasterećena za četiri milijarde dinara, ali svako će morati da štedi i da vodi računa o svakom dinaru koji će se davati, rekao je Dinkić tokom načelne rasprave o izmenama šest poreskih zakona.

Rasprava o predloženim poreskim izmenama, koja je trajala ceo dan, obilovala je polemikama poslanika DS i ministra Dinkića.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović oštro je kritikovao sve mere ekonomske politike i rad ministra Dinkića, rekavši da su njegove mere u prethodnoj deceniji dovele do pada ekonomije i životnog standarda građana, a da se sada država sve više zadužuje.

Dinkić je sve primedbe odbacio kao neistinite i poručio Stefanoviću da se ugleda na druge lidere opozicije i da "ne govori izmišljotine".

DS je zatražila povlačenje iz procedure ili potpisivanje ukaza o proglašenju predloženog zakona o porezu na imovinu zbog čega će demokrate u lokalnim samoupravama početi kampanju kako bi se građani upoznali sa efektima, kako smatraju u DS, štetnih poreskih zakona.

Na dnevnom redu tekuće sednice, četvrte u okviru prolećnog zasedanja, su i predlozi za nekoliko ratifikacija medjudržavnih sporazuma, medju kojima je i sporazum Vlade Srbije i Vlade Rusije o odobrenju državnog finansijskog kredita srpskoj vladi u iznosu od 500 miliona američkih dolara.

Lekari i advokati i dalje paušalci?

Vlada Srbije je usvojila amandman, uz protivljenje URS-a, da advokati, privatni lekari i stomatolozi budu isključeni iz obaveza vođenja knjiga i da će ostati u sistemu paušalnog plaćanja poreza.

- Skupštinski odbor za finansije je odbio ovakvu odluku Vlade Srbije i prihvatio predlog Ministarstva finansija da ove kategorije vode knjige ubuduće i da ne budu više u sistemu paušalnog oporezivanja kao obućari i ostale zanatlije. Ali, na kraju će sami poslanici u danu za glasanje odlučiti o ovom amandmanu i konačnom izgledu zakona - rekao je Dinkić.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinkić: Razgovaraćemo u vladi o uštedama

Izvor: Večernje novosti, 27.Maj.2013

BEOGRAD - Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je danas da će u naredne dve nedelje koalicioni partneri u Vladi Srbije razgovarati o uštedama u budžetu, ali nije precizirao da li se može očekivati zamrzavanje plata i penzija.Moramo da sednemo, iznesemo svoje planove, imaćemo neku...

Nastavak na Večernje novosti...

Strategija za smanjenje deficita

Izvor: Beta, 27.Maj.2013

BEOGRAD, 27. maja 2013. (Beta) - Ministar finansija Srbije Mladjan Dinkić je najavio u ponedeljak da će u naredne dve nedelje lideri stranaka vladajuće koalicije preispitati plate u javnom sektoru i efikasnost javnih preduzeća da bi .

Nastavak na Beta...

Dinkić o ekonomiji: Koliko para - toliko muzike

Izvor: Kamatica.com, 27.Maj.2013

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da se neće povećavati porezi, kao i da će u naredne dve nedelje biti održan sastanak koalicionih partnera na kojem će se napraviti plan ušteda. Plan bi trebalo da donese smanjenje budžetskog deficita i prilagodi plate u javnom sektoru sa...

Nastavak na Kamatica.com...

Činovnici „peglaju” budžetski deficit

Izvor: Politika, 28.Maj.2013, 13:34

U javnom sektoru zaposleno je 550.000 ljudi, od čega u republičkoj administracija svega 24.000, ali i taj broj je preveliki za našu privredu i budžet..Problem Srbije i njenog visokog budžetskog deficita nije samo u pukom broju zaposlenih u javnom sektoru, oko 550.000 duša, već i u slabačkoj privredi...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.