Izvor: B92, 27.Feb.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada sutra o kosovskom dugu

Beograd, Trstenik -- Na sutrašnjoj sednici Vlade trebalo bi da se raspravlja o predlogu Mlađana Dinkića da Srbija prestane da plaća kosovski dug.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da će sutra na sednici Vlade Srbije biti formiran tim koji će sa poveriocima dogovoriti prekid servisiranja kosovskog duga. Dinkić je na današnjoj konferenciji za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u fabrici "Prva petoletka" u Trsteniku, rekao da je ideja da Srbija više ne otplaćuje kosovski dug naišla na pozitivne reakcije u vladajućoj koaliciji.

Kako je naveo, u 2008. godini Srbija bi trebalo da plati 92 miliona dolara duga, a prva rata bi za naplatu trebalo da stigne u martu.

Dinkić je podsetio da bi država Srbija u narednih deset godina, na ime kosovskog duga, morala da plati 1,2 milijarde dolara.

Srbija je do sada platila 360 miliona dolara duga, rekao je ministar ekonomije i objasnio da će država taj iznos ispostaviti kao sopstvena potraživanja, jer od 2000. godine sa područja Kosova "nije stigao ni dinar poreza".

"Inicijativa Dinkića nerealna"

Ministri Velimir Ilić i Zoran Lončar ne slažu se sa predlogom Mlađana Dinkića da Srbija prestane da vraća kosovski dug.

Inicijativu ministra za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađana Dinkića da naša zemlja treba da prestane da plaća kosovski dug, za ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića je neralna, s obzirom na to da je Kosovo, prema njegovom mišljenju, i dalje deo Srbije.

Na sutrašnjoj sednici Vlade Srbije trebalo bi da se raspravlja o toj inicijativi ministra Mlađana Dinkića.

Koliko će članova Vlade podržati Dinkićev predlog, za sada se ne zna.

Ministri iz Demokratske stranke nisu se oglašavali o tome, dok su ministri iz koalicije DSS-NS, Velimir Ilić i Zoran Lončar, uzdržani prema Dinkićevom predlogu.

Ekonomski analitičar Jurij Bajec kaže da Srbija ima obavezu da vraća svoj celokupni dug, u koji spada i takozvani kosovski dug.

Inače, ukupan javni spoljni dug Srbije, koji se odnosi na Kosovo, iznosi milijardu i 264 miliona dolara, a do sada je Srbija servisirala 331 milion dolara i to dospelih obaveza, plus kamata.

Dug koji dospeva ove godine iznosi oko 92 miliona dolara.

Cvetković: Obavezan dogovor sa poveriocima

Ministar finansija Srbije Mirko Cvetković rekao je da Srbija treba da nastavi da otplaćuje kosovski dug sve dok se ne postigne drugačiji dogovor sa inostranim kreditorima.

"Garant kosovskog duga prema inostranim kreditorima je država Srbija i ona tu obavezu ima sve dok se sa tim kreditorima ne postigne neki drugačiji dogovor", rekao je Cvetković.

Ako bi Srbija sada prestala da otplaćuje kosovski dug, kako je rekao, došla bi u situciju da se naruši njen rejting i povećaju kamate na taj dug, odnosno da izgubi poverenje inostranih finansijskih institucija i dovede u pitanje sve buduće transakcije sa tim institucijama.

"Pregovori sa poveriocima su počeli pre nekoliko meseci i oni i dalje traju", naveo je Cvetković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.