Vlada Srbije izdašna prema izvoznicima

Izvor: Politika, 27.Avg.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije izdašna prema izvoznicima

Slovenačka firma „Grah automotive“, koja gradi drugu halu u Batočini, dobila od države 1,6 miliona evra za zapošljavanje 400 radnika

Batočina – Premijer Mirko Cvetković i ministar ekonomije Mlađan Dinkić juče su, u prisustvu Roberta Graha, direktora kompanije „Grah automotive”, uručili prvih 14 radnih knjižica budućim radnicima ove slovenačke firme, koja završava izgradnju druge hale u Batočini, površine 4.500 kvadratnih metara. Investicija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je vredna 11,2 miliona evra, a radovi na izgradnji novog objekta biće završeni u oktobru. Do kraja godine „Grah automotive” će zaposliti ukupno 400 radnika, uglavnom Batočinaca, koji godinu ili duže čekaju na svoj prvi posao.

Budući da je reč o izvozno orijentisanoj firmi, Vlada Srbije je izdvojila 1,6 miliona evra u vidu subvencije za zapošljavanje, odnosno 4.000 evra po novom radnom mestu. „Grah automotive” se, inače, bavi proizvodnjom električnih i svetlosnih delova za automobile.

– „Grah automative” ima obezbeđen plasman celokupne proizvodnje do 2014. godine i to na inostrano tržište. Istovremeno, ova firma je utrostručila radne kapacitete. Zato je zaslužila da joj Vlada Srbije finansijski pomogne – izjavio je ministar Dinkić, napominjući da su ovakve kompanije značajne i za zaustavljanje odliva mladih iz Šumadije.

Ističući značaj dobre infrastrukturne opremljenosti za privlačenje investitora, Dinkić je obećao da će Batočina iz NIP-a dobiti 30 miliona dinara za izgradnju gasovoda. On je, takođe, rekao da će država pomoći svim šumadijskim opštinama i podsetio da, posle dolaska severnokorejske „Jure” u Raču, region Šumadije „polako postaje centar srpske automobilske industrije”.

Komentarišući ubrzane radove na izgradnji novog proizvodnog pogona, premijer Cvetković je rekao da je „Grah automative” firma „kakvu jedna država može samo da poželi”, ali je napomenuo i da je Srbiji potrebno još sličnih investitora.

– Ovo je primer grinfild investicije kakve bih ja želeo da vidim u Srbiji. „Grah automotive” ima profitabilnu proizvodnju, zapošljava nove ljude, investira i izmiruje sve obaveze prema državi. Samo da imamo što više ovakvih investitora – naglasio je Cvetković.

Robert Grah, direktor kompanije „Grah automotive”, koja je u prethodnom periodu već zaposlila 170 radnika, zahvalio je Vladi Srbije na podsticajima i naglasio da firma „neće odstupati od svojih planova”.

– Kada smo 2006. počeli da pravimo prvu halu u Batočini, rekli smo da ćemo napraviti i drugu. Bila je kriza u autoindustriji, ali smo obećanje ispunili. Tako će biti i nadalje, a državi hvala što drži svoju reč i podstiče nas subvencijama – izjavio je Grah.

Inače, najznačajniji kupci proizvoda firme „Grah automotive” pripadaju samom vrhu svetske automobilske industrije – BMV, „Mercedes”, „Folksvagen”, „Audi” i neke severnokorejske kompanije.

B. Kartalović

objavljeno: 28/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.