Valjevci iznenađeni odlukom Gorenja

Izvor: RTS, 25.Jan.2011, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevci iznenađeni odlukom "Gorenja"

Gradski čelnici u Valjevu iznenađeni odlukom slovenačke firme "Gorenje" da, umesto u tom gradu, novu fabriku grade u Zaječaru. Mlađan Dinkić rekao da će "Gorenje" za Zaječar biti ono što je "Fijat" za Kragujevac.

Pomoćnik valjevskog gradonačelnika Radivoje Milutinović iznenađen je odlukom menadžmenta "Gorenja" iz Velenja da novu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << fabriku gradi u Zaječaru, a ne u Valjevu, gde je ranije kupljen plac za tu investiciju.

Gostujući na regionalnoj Televiziji Vujić, Milutinović je najavio aktivnosti gradskih čelnika u Vladi Srbije kako bi se "neprijatna situacija razjasnila".

U toj emisiji ponovljena je izjava potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića, data u Valjevu u novembru 2010. godine i njegovo obećanje da će Vlada sprečiti da "investitori iz Valjeva idu u Zaječar ili Loznicu".

Đelić je tada optužio "manje stranke u Vladi", ne imenujući pritom nijednu, da zarad jeftinih političkih poena vuku nekorektne poteze i "Gorenje" vode u Zaječar, a italijansku kompaniju "Vali" u Loznicu.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja saopštilo je da će slovenačka kompanija otvoriti novu fabriku u Zaječaru za proizvodnju mašina za pranje i sušenje rublja koja će zaposliti najmanje 300 radnika i da je planirana početna investicija oko 2,9 miliona evra.

U nekoliko navrata je objavljeno da će Vlada Srbije taj projekat "Gorenja" pomoći bespovratnim sredstvima od 10.000 evra po radnom mestu.

Ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Srbije Mlađan Dinkić rekao je da će "Gorenje" za Zaječar biti ono što je "Fijat" za Kragujevac.

"Gorenje" je krajem 2008. zakupilo 4,81 hektar gradskog građevinskog zemljišta na 99 godina za 180 miliona dinara u blizini lokacije na kojoj od jeseni 2006. ima fabriku rashladnih uređaja sa poslovnim centrom za ovaj deo Balkana u kojima je zaposleno 550 radnika.

U januaru 2009. direktor fabrike rashladnih uređaja "Gorenja" Mirko Meža rekao je lokalnim medijima da odlaganje izgradnje novih kapaciteta "ne znači da će ta kompanija odustati od svojih namera".

Meža je tada precizirao da će "Gorenje" ispuniti klauzulu iz ugovora potpisanog prilikom zakupa novog građevinskog zemljišta da "u naredne četiri godine zaposli još 500 radnika".

On je ocenio da je gradsko građevinsko zemljište u Valjevu zakupljeno u blizini fabrike rashladnih uređaja zbog "realne potrebe za proširenjem postojećih kapaciteta".
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.