Unakrsna provera koga ili čega?

Izvor: BKTV News, 16.Dec.2012, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unakrsna provera koga ili čega?

Ministar finansija Mladjan Dinkić je ovih dana najavio da će početi da se primenjuje i jedna odredba iz poreskog zakona koja je bila skoro zaboravljena. Reč je o unakrsnoj proveri onih, narodski rečeno, koji su „zaboravili“ da prijave uvećanje svoje imovine i na koju dosad nisu plaćali porez.
Namera je da se uvećaju poreski prihodi. Jer, novoprijavljeni porez će se oporezovati sa 20 odsto. Ministra je je postavio „granicu bogatstva“ na 35 miliona dinara. To je, negde, oko 350.000 evra.
Nije rečeno – po kojim cenama se računa procena imovine. Nekretnine su bitno pale. To znači da poreska uprava mora da bude mnogo preciznija. Jer, izmedju njihove procene i stvarnog stanja na tržišru – može da nastane velika razlika i da se proganja veliki broj gradajna koji zapravo ništa i ne prikrivaju.
Dakle, opet nema nade da će se i u državnoj birokratiji uvesti makar embrion nagradjivanja prema rezultatima rada. Jer, poreske uprave ne rade onako kako rade ljudi u fabrikama ili uopšte u institucijama u kojoj zarada zavisi od proizvdenog, ostavrenog i,svakako, realizovanog na tržitu.
Za poreznike i državne institucije koje misle da ovo nije jasno rečeno, evo prevoda na običan jezik ostalih zaposenih koji nisu u državnoj birokratij.Ako bi poreska uprava, jer sada je reč o njoj, imala budžet i jasni „radni program“, da ne kažem „proizvodni program i plasman“, onda bi poreski činovnici mogli da prete ili štrajkuju samo onda kada ostvare budžetom predvidjen proreski prihod, a ne ako su nezadovoljni svojim primanjem i kamarame nerešenih i nenaplaćenih poreskih predmeta.
To je unutrašnji problem organizacije i efikasnost.
Ono što je bitno – ministar bi morao da i u ovom bude ambiciozniji i hrabriji, pa da pred novog šefa poreske uprave postavi zadatak da prvo istraži onaj „mali sloj“ super bogatih. Zašto? Samo od njihovog neprijavljenog poreza na ono što imaju po svetu, od iznošenja para, jer to je profit stvoren na grbači siromašnih gradjan Srbije, do računa po raznim of šor zonama, zakrpili bismo najveće rupe u sadašnjem budžetu!
Novi poreski šef je istina „uvezen“. Ivan Simič rođen je 1959. u mestu Grad, u Prekomurju, gde je završio osnovnu školu i vojnu gimnaziju u Mostaru (1978), a diplomirao na Pravnom fakultetu u Ljubljani (1986). Magistrirao je poresko pravo 2008. godine na Pravnom fakultetu u Mariboru. Trenutno završava doktorske studije na Fakultetu za državne i evropske studije na predmetu procesno i materijalno poresko pravo.
Tom problematikom se bavi preko 20 godina. I ono što me je navelo da sugerišem da se akcenat u prvoj etapi stavi na najbogatije i one koji iamju i firme, i sredstva, i nekretnine po svetu, jer Dinkić traži da se i to popiše, valjda bi, kao i ono u agraru sa parolom „ popis daje opis“, predstavljalo kora naprd, jer to je bitnije od činjenica da je Simič „uvezen iz Slovenije“. A i kvalifikovaniji je od prethodnika jer i sam ima firmu na Kipru!
I još jedna konstatacija, u kojoj nema aluzizja, ali me večito proganja, od dana kada se pokojni Djindjić hvalio sa uvezenom „drim timom“. Naime, tada sam se hvalio jednom veoma uspešnom i bogatom Belgijancu, kako smo dobili jake ljude koji će da nas pokrenu, jer su se pokazali uspešnim u svetkom biznisu / reč je bila o Djeliću i Radoviću/. On je samo odmahnuo glavom i rdekao „Nema takve budale medju kapitalistima koji će vam dati čoveka koji mu donosi veliki profit, niti bi vin mogli da ga platite“.
Zaključak izvucite sami.
Prosto radi podsećanja – odavno, kod svih vlada od Petog oktobra plediram – omogućite svim uspešnim i bogatim Sarbima u svetu da ovde dodju i investiraju svoj novac ili svoje znanje uz odredjene beneficije, Nekad smo prikupili ogroman novac od naše disapore time što smo davali na oročene pare dva odsto veću kamatau i što na kamatu nismo naplaćivali porez. „Beobanka“ je bila i izazv ostalima kada je pomogla svojim članicama da se traktori, stanovi, automobili i još po nešto moglo da kupi po „izvoznim cenma“, s tim da naši gradjani na privremenom radu kupuju svojim rodjacima i plaćaju ne postojećom deviznom štednjom, već novouplaćenim devizama!
Danas imamo izazov i za vlast i za ljude koji su prognani. Bilo da je reč verbalnim optužbama malo sposobnih ministara ranijih vlada ili „otkucani“ od svojh kolega koji su bili pod „skutima te vlasti“. Zašto njima ne omogućimo da se mirno vrate i i sa slobode dokažu svoju nevinost.
Srbiji je potreban svaki naš čovewk koji ume da gradi i stvara i svaki koji donosi,a ne iznosi profit.
Mirko Stamenković
Tweet
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Poreska uprava počinje unakrsnu kontrolu imovine i prihoda

Izvor: Banke.Online.rs, 17.Dec.2012, 09:52

Ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić uputio je poziv građanima Srbije čija je imovina u zemlji i inostranstvu vrednija od 35 miliona dinara da najkasnije do 31..

Nastavak na Banke.Online.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.