Strateški ugovor NIS-a i ,,Petrohemije”

Izvor: Politika, 15.Jul.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strateški ugovor NIS-a i ,,Petrohemije”

Rafinerija u Pančevu će od 1. avgusta, umesto 7.500 tona ,,Petrohemiji” isporučivati 12.000 tona primarnog benzina mesečno, a od 2013. godine od 25.000 do 40.000 tona

Pančevo – Odredbe Sporazuma o strateškoj saradnji NIS-a i ,,Petrohemije” potpisanog juče u Pančevu, za ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića i Sašu Pavlova, direktora ,,Petrohemije”, znače garanciju da će naša jedina petrohemijska kompanija, ne samo preživeti nego i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ući u investicioni ciklus. Ministar Dinkić je, uz to, najavio povećanje plata zaposlenima i zapošljavanje novih stručnjaka.

Sporazum koji su potpisali Mlađan Dinkić i Kiril Kravčenko, prvi čovek NIS-a, garantuje pančevačkoj petrohemijskoj kompaniji od 1. avgusta mesečne isporuke primarnog benzina od 12.000 tona, naspram dosadašnjih 7.500. To neće doneti preokret u proizvodnji ,,Petrohemije”, jer da bi radila punim kapacitetom treba joj svih 40.000 tona ove sirovine, ali za petrohemičare optimistički zvuči što se NIS obavezao da će, čim bude završeno novo postrojenje hidrokrekinga u Rafineriji Pančevo (očekuje se početkom 2013) mesečne isporuke primarnog benzina biti povećane na 25.000 do 40.000 tona. U međuvremenu, ,,Petrohemija” će morati i dalje da uvozi velike količine primarnog benzina, po većim cenama nego što plaća domaći.

Ovim sporazumom NIS se obavezao da iz Rafinerije Pančevo isporučuje ,,Petrohemiji” primarni benzin i mazut, a ova Rafineriji aditive za benzin, vodenu paru i da će u svojoj fabrici otpadnih voda prerađivati i vode iz Rafinerije.

Sporazum je potpisan na pet godina, ali se automatski produžava za još toliko, ako jedna od ugovorenih strana ugovor ne otkaže, najmanje tri meseca pre njegovog isteka.

Iako je još jednom naglašeno da NIS nije zainteresovan za strateško investiranje u ,,Petrohemiju” i povećanje svog učešća u kapitalu, apsolutno jeste raspoložen da pomogne stabilno poslovanje velikog kupca svojih proizvoda. Rukovodstvo NIS-a je pristalo da deo duga ,,Petrohemije” konvertuje u vlasništvo (do 24,99 odsto) i da odloži na dve i po godine otplatu ranijeg duga na način kako je to predviđeno Protokolom o saradnji potpisanim 17. septembra 2009.

Iako detalji nisu saopšteni, ,,Politika” saznaje da će otplata mesečnih rata od po milion dolara, koja je trebalo da počne 1. januara naredne godine, biti odložena do sredine 2013. godine, kako bi u ovom periodu ,,Petrohemiji” bilo omogućeno sprovođenje investicionog programa. Ali za ,,nepokrivene dugove” NIS će se obezbediti uspostavljanjem založnog prava prvog reda na neke ,,Petrohemijine” nepokretnosti. Ministar za ekonomiju obećao je da će investicioni program ,,Petrohemije”, uz pomoć vlade, biti napravljen do kraja ove godine i da će za to biti angažovana ,,jedna renomirana kuća”.

M. Šašić

-----------------------------------------------------------

Dinkić:Novim investicijama protiv nezaposlenosti

Pančevo – Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je juče da je trend nezaposlenosti u Srbiji moguće preokrenuti novim investicijama, posebno u oblasti auto-industrije, elektronike i telekomunikacija, ali i razvojem postojećih kapaciteta, koji nisu dovoljno uposleni.

On je ocenio da jedini način da se u uslovima ekonomske krize poveća zaposlenost nije stezanje kaiša, nego stimulisanje veće potrošnje. „Ako imate malu tražnju, morate da stimulišete potrošnju, da biste više proizvodili i samim tim omogućili veće zapošljavanje”, rekao je Dinkić novinarima u HIP „Petrohemija” i ocenio da je i hemijska industrija u Srbiji vrlo perspektivna.

Dinkić je istakao da je nezaposlenost najveći problem u Srbiji i da se radi na ublažavanju tog problema i na preokretanju trenda nezaposlenosti. „Daleko smo od toga da smo završili naš posao, imamo puno teškoća, ali siguran sam da ćemo kroz uporan rad uspeti da povećamo zaposlenost”, poručio je Dinkić.  

Tanjug

objavljeno: 16.07.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.