Saglasni Dinkić i Fiskalni savet

Izvor: B92, 20.Jun.2013, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saglasni Dinkić i Fiskalni savet

Beograd -- Ministar Mlađan Dinkić predstavio je program ekonomskih mera Fiskalnom savetu koji se složio da su neophodne reforme u državi i javnom sektoru.

"Što se tiče strukturalnih reformi, mislimo da su to dobre mere. Sada je pitanje primene, odnosno, koliko će se uspeti u tom velikom zaokretu da se uvede red u javnim preduzećima i u društvenim preduzećima, u svakom slučaju mi tu vrstu mera podržavamo", kaže za B92 Pavle Petrović predsednik Fiskalnog saveta. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Prema njegovim rečima, članovi Fiskalnog saveta ipak imaju neku malu rezervu u kojoj meri će to biti uspešno i ostvareno. I najavljuje da će uostalom Fiskalni savet sve pratiti.

"O rebalansu smo manje pričali , tu imamo značajnije rezerve, naročito u pogledu 2014., ali i jedno i drugo ćemo detaljno analizirati i onda kako to zakon nalaže izaći sa dokumentom kada ćemo imati i definitivne stavove, ovu su samo preliminarne ocene", kaže Petrović.

Članovi Fiskalnog saveta su na sastanku sa Dinkićem posebno podržali rešavanje statusa preduzeća u restrukturiranju i uvođenje reda u rad javnih preduzeća.

Takođe, su dali podršku uvođenju centralnog registra zaposlenih u javnom sektoru, smanjenju subvencija i strogoj kontroli izdavanja garancija.

Fiskalni savet smatra da će donošenje izmena Zakona o radu i Zakona o planiranju i izgradnji dodatno poboljšati poslovnu klimu u Srbiji.

Dinkić je predstavio članovima Fiskalnog saveta vladin program mera za reformu javnog sektora, stabilizaciju državnog budžeta, kao i program mera za unapređenje poslovne klime.

Ministar je na sastanku rekao da će vlada ove godine sprovesti ozbiljne strukturne reforme i da će konačno biti završen proces restrukturisanja 179 bivših društvenih preduzeća, koja prema proceni Svetske banke godišnje stvaraju državi troškove od 750 miliona evra.

Na sastanku je istaknuto i da je predviđeno da se država povuče iz upravljanja u jednom broju javnih preduzeća.

Uvođenje reda u rad javnih preduzeća biće postignuto i kroz smanjenje direktnih i indirektnih subvencija i strogu kontrolu izdavanja garancija. Na sastanku je predočeno da će izmenama Zakona o budžetskom sistemu biti stvoren osnov za dodatnu štednju uvođenjem centralnog registra svih zaposlenih u državi, odnosno u javnom sektoru.

Osim ovoga, doneta je i odluka da se napravi potrebna analiza optimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru i javnim službama, kako bi se napravile uštede i po tom osnovu. Fiskalnom savetu je predstavljen i predlog rebalansa budžeta kojim će biti napravljene dodatne uštede od 37,1 milijardu dinara u budžetu, navedeno je u saopštenju ministarstva.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dinkić započeo sastanak sa članovim Fiskalnog saveta

Izvor: Blic, 20.Jun.2013

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić započeo je danas sastanak sa članovima Fiskalnog saveta o Programu mera za reformu javnog sektora...Sastanku u Ministarstvu finansija prisustvuju članovci Fiskalnog saveta Pavle Petrović, Nikola Altiparmakov i Vladimir Vučković, a iz Ministarstva finansija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.