Rešenje za dugove u zdravstvu

Izvor: RTS, 06.Nov.2012, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešenje za dugove u zdravstvu

Vlada Srbije i predstavnici veledrogerija i proizvođača lekova dogovorili su se o rešavanju problema duga države od 26 milijardi dinara u sektoru zdravstva, saopštilo je Ministarstvo finasija.

Ministarstvo finansija je saopštilo da su se Vlada Srbije i predstavnici veledrogerija i proizvođača lekova dogovorili o rešavanju problema duga države od 26 milijardi dinara u sektoru zdravstva.

Ministri zdravlja i finansija Slavica Đukić Dejanović i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mlađan Dinkić prihvatili su predlog da Republički fond za zadravstveno osiguranje (RFZO) postepeno skraćuje rokove plaćanja, sa sadašnjih 200 dana na 150 dana u 2013. godini, a 120 dana u 2014. da bi u 2015. taj rok iznosio 90 dana, navelo je Ministarstvo finansija.

Dogovor je postignut sa Grupacijom veledrogerija, Grupacijom proizvođača lekova i Udruženjem stranih proizvođača lekova Inovia.

Skraćenje rokova plaćanja biće postignuto strogom primenom Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama.

"Planirano je da taj zakon Skupština Srbije usvoji krajem meseca, a primena bi počela od 31. marta 2013. godine", navelo je Ministarstvo finansija.

Time bi bio regulisan dug u kašnjenju Republičkog fonda za zdrastveno osiguranje apotekarskim ustanovama za lekove izdate na recept, sanitetski materijal i medicinsku opremu.

Dogovoreno je i da će dugove bolnica na dan 31. oktobar 2012. godine, koji iznosi do 13 milijardi dinara, preuzeti Republika Srbija kao javni dug.

Dug će biti isplaćivan u nominalnom iznosu bez kamate, u naredne tri godine, u jednakim tromesečnim ratama.

Slavica Đukić Dejanović najavila je izmene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje će omogućiti reformu u finansiranju nabavke lekova i sanitetskog materijala, tako što bi se od 31. marta 2013. uvele centralne javne nabavke.

"To znači da bi se bolnicama i zdravstvenim ustanovama zabranilo da ubuduće samostalno nabavljaju lekove, medicinsku opremu i sanitetski materijal. Na taj način će se sprečiti stvaranje novih dugova i obezbediti ušteda od oko 20 odsto u RFZO", navelo je Ministarstvo finansija.

Slavica Đukić Dejanović i Mlađan Dinkić istakli su da će se postignutim dogovorom obezbediti likvidnost u poslovanju farmaceutske industrije i stabilno funkcionisanje zdravstvenog sektora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rešenje problema duga države u zdravstvu

Izvor: Press, 06.Nov.2012

Vlada Srbije i predstavnici veledrogerija i proizvođača lekova dogovorili su se danas o rešavanju problema duga države od 26 milijardi dinara u sektoru zdravstva, saopštilo je Ministarstvo finasija..Ministri zdravlja i finansija Slavica Đukić Dejanović i Mlađan Dinkić prihvatili su predlog...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.