Reforme preče od obnove industrije?

Izvor: RTS, 18.Mar.2013, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reforme preče od obnove industrije?

Ulaganje u laku industriju, poput tekstilne, imaće posebno mesto u strategiji reindustrijalizacije zemlje, najavljuje ministar finansija Mlađan Dinkić. Srbija ne sme da stane s reformama zarad oživljavanja industrije, upozorava Svetska banka.

Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je da će ulaganje u laku industriju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poput tekstilne, imati posebno mesto u strategiji reindustralizacije zemlje. Međutim, prvi čovek Svetske banke u Srbiji Lu Brefor upozorava da Vlada ne sme da ima selektivan pristup već da treba da radi na ubrzanju reformi kako bi se pomoglo celoj privredi.

Fabrika tekstila "Golden lejdi" u Loznici izvozi u Rusiju 100 miliona evra godišnje i zapošljava ukupno 2.000 radnika. Za takve investitore Srbija će naći način da ih podrži u širenju proizvodnje.

Ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić kaže da će ulaganje u laku industriju, poput tekstilne, imati posebno mesto u novoj strategiji reindustralizacije Srbije.

Međutim, iz Svetske banke upozoravaju Vladu da mora da bude oprezna i da preuzimanjem uloge obnovitelja industrije ne padne u iskušenje da zanemari teške, ali neophodne reforme.

"Vlada može da podstiče razvoj industrije u pojedinim oblastima, ali to je drugi korak u odnosu na ono što treba da bude njen prioritet," smatra šef Svetske banke za Srbiju Lu Brefor.

Prema njegovim rečima, fokusirajući se samo na industriju, može da se dogodi da država zaboravi na primenu strukturnih reformi i poboljšanje celokupnog poslovnog ambijenta.

Privrednici: Pomoć države za svetsko tržište

Od deklarativnih izjava o pomoći industriji nema ništa, kažu privrednici koji se već bave proizvodnjom.

"Zahvaljujući dobroj podršci države, pre svega Fonda za razvoj, mi smo sa jeftinim kreditima uspeli da izgradimo fabriku i da se otisnemo na svetsko tržište. Da bismo bili igrači na svetskom tržištu, potrebna je nevidnjiva ruka države da zajedno sa privrednicima postavi okvir delovanja koji bi svima bio vetar u leđa", kaže Vasa Lekić iz "Fudlenda".

Vetar u leđa treba da dođe i od bankara, koji kažu da za oživljavanje industrije ima novca.

"Loši klijenti, loši projekti ne mogu da zasluže dobre kamatne stope", kaže Slavko Carić iz "Erste banke". Carić napominje da banke imaju mogućnost da daju kredite na dugi rok sa povoljnim kamatnim stopama za dobre projekte koji će doneti boljitak.

Ova godina je u startu bolja, jer je industrijska proizvodnja porasla 2,4 odsto u poređenju sa januarom prošle godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.