Prosvetarima ponuđeno 2 odsto

Izvor: B92, 28.Avg.2012, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetarima ponuđeno 2 odsto

Beograd -- Vlada Srbije ponudila je danas zaposlenima u prosveti povećanje oktobarske plate za dva odsto i još dva odsto povećanja u aprilu. Sindikati nezadovoljni.

O predlogu koji su u ime vlade obrazložili ministri prosvete i finansija Žarko Obradović i Mlađan Dinkić sindikati će se izjasniti na sednicama glavnih odbora, dok je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije već odlučila da u ponedeljak članovi te organizacije ne drže nastavu.

Ministar finansija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i privrede rekao je, nakon sastanka, da je u budžetu zatečena "katastrofalna situacija" i da će ovaj iznos povećanja zarada predložiti i sindikatima zdravstva.

"Svi zaposleni u javnim službama imaće siguran posao, ali moraju imati razumevanja za sudbinu zemlje. Ukoliko bude potpisan ovaj socijalni dogovor, biće omogućena stabilnost u državi", rekao je Dinkić.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović rekao je novinarima nakon sastanka da je vlada prihvatila nastavak isplate jubilarnih i svetosavske nagrade u neto iznosu od 4.000 dinara.

Sindikati su ranije zatražili povećanje oktobarske zarade za pet odsto. Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević rekao je, pred početak sastanka, da taj sindikat neće odustati od protesta 3. septembra čak i da današnji razgovori budu povoljni.

"Nećemo odustati od protesta jer finansijski zahtevi nisu jedini - predstoji nam borba za radna mesta", rekao je Matijević novinarima.

On je ponovio da taj sindikat traži povećanje oktobarske plate za pet odsto, kako je predviđeno zakonom o budžetu, a da u 2013. prosvetni radnici imaju 30 odsto veće plate od prosečne zarade u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.