Povoljan momenat za investitore

Izvor: S media, 19.Nov.2010, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povoljan momenat za investitore

Ministar Mlađan Dinkić, gostujući na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba, potvrdio da će do kraja godine privredni rast Srbije iznositi oko dva odsto. Ministar pozvao slovenačke investitore da iskoriste podsticaje koje daje Vlada Srbije i da ulažu u našoj zemlji.

Zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini sa brojnim evropskim i azijskim zemljama, kao i preferencijalnom statusu sa SAD, Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ima pristup bescarinskoj trgovini na tržištu od oko milijardu ljudi, izjavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

"Srbija je i formalno izašla iz recesije i očekujemo da će do kraja godine privredni rast iznositi oko dva odsto", rekao je na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Dinkić je istakao da je Srbija prošle godine imala pad bruto domaćeg proizvoda od 2,8 odsto, posle uzastopnog petogodišnjeg rasta od sedam odsto, pre ekonomnske krize, a da je ove godine i formalno izašla iz recesije.

Dinkić je podsetio da, osim zone slobodne trgovine sa zemljama CEFTA, Srbija ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, Rusijom, Belorusijom, Turskom, Kazahstanom, zemljama EFTA i ima preferencijalni tretman za izvoz u SAD.

Pozivajući investitore iz Slovenije da ulažu u našoj zemlji, Dinkić je naveo da država Srbija, u zavisnosti od visine investicije, daje od 2.000 do 10.000 evra po jednom otvorenom radnom mestu, uz uslov da investicija bude minimum 500.000 evra, kojom će se zaposliti najmanje 50 ljudi.

Ministar je naglasio da je Vlada odredila da podsticaji za ulagače budu dva puta veći u Nišu, Kraljevu, Zaječaru i Novom Pazaru, nego u drugim mestima, jer je tamo visoka stopa nezaposlenosti i da je u proteklih nekoliko meseci, kao posledica te odluke, zaključeno 10 ugovora o investicijama.

Auto-industrija najprofitabilnija

"Posebno ekspanzivna industrijska grana u Srbiji u ovom momentu je auto-industrija, najviše zahvaljujući dolasku 'Fijata'", rekao je ministar ekonomije. On je izrazio očekivanje da će izvoz automobila iz Kragujevca dostići 1,5 milijardi evra, a da će proizvođači delova izvesti robe za još milijardu evra.

Prema Dinkićevoj oceni, slovenački investitori mogli bi da iskoriste povoljan momenat da ulažu u auto-industriju, na samo zbog državnih podsticaja, već i zbog veoma niskih poreza na plate od 12 odsto, poreza na korporativnu dobit od 10 odsto, kao i zbog veoma kvalifikovane i jeftine radne snage.

"Mi jesmo skuplji, ali smo kvalitetniji. I mi smo Evropljani", naglasio je Dinkić.

Ministar Dinkić je naveo da je najveći obim trgovinske razmene Srbije i Slovenije bio 2007. godine, kada je iznosio oko 800 miliona evra, ali je posle svetske krize opao na 570 miliona u 2009. godini. Ove godine, zabeležen je rast od 18 odsto.

Slovenačke investicije, u proteklih 10 godina, dostigle su ukupno oko 950 miliona evra, a Slovenija kao investitor nalazi se na osmom mestu po obimu ulaganja u Srbiji, naveo je Dinkić.

Sastanku Slovenačkog poslovnog kluba prisustvovali su i novoimenovani ambasador Slovenije u Srbiji Franc But, direktor slovenačke Agencije za preduzetništvo i strane investicije Igor Plestenjak i direktor srpske Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Božidar Laganin, kao i veliki boroj slovenačkih privrednika.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pomoć građanima i privredi Kraljeva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2010

KRALJEVO -..Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas prilikom posete Kraljevu da na privrednim objektima nije bilo većih oštećenja od zemljotresa ali je najavio da će Vlada Srbije i lokalna samouprava pomoći da privreda u tom gradu oživi tako što će investitorima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.