Posao u „Falkeu“ za 600 Leskovčana

Izvor: Blic, 04.Nov.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posao u „Falkeu“ za 600 Leskovčana

Leskovac - Oko 600 tekstilaca dobiće posao u fabrici za proizvodnju čarapa nemačkog „Falkea”, čija je gradnja počela juče u Leskovcu. U stalni radni odnos već je primljeno 25 radnika, kojima su u sedištu gradske uprave uručeni ugovori o radu, a kamen temeljac za novu fabriku položili su vlasnik nemačke kompanije Pol Falke i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Dolazak poznatog svetskog proizvođača čarapa u Leskovac, koji je ranije sarađivao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa ugašenom fabrikom „Zele Veljković”, ocenjeno je kao prekretnica za privredni razvoj Leskovca i utiranje puta drugim stranim investitorima. Pol Falke je rekao da će nova fabrika od 15.000 kvadrata biti završena do aprila, a da će proizvodnja čarapa početi dva meseca kasnije. „Falke” će ova investicija koštati preko 10 miliona evra, a u njoj će se godišnje proizvoditi oko 10 miliona pari čarapa, uglavnom za evropsko tržište.

Vlasnik ove porodične fabrike, koji je u Leskovac stigao sa suprugom Katarinom, nije krio oduševljenje zbog podrške države i grada.

- Ranije se nismo susretali sa takvom vrstom podrške na drugim našim projektima. „Falke” ima porodičnu tradiciju od 115 godina i mi ćemo taj duh zadržati i u Leskovcu. Radnicima obećavam da će ovaj projekat u Srbiji biti uspešan i da ćemo imati dobru atmosferu - rekao je Falke.

Ministar Dinkić je ocenio da je „Falke” već otvorio vrata drugim stranim investitorima u Leskovcu, kao, na primer, irskoj kompaniji „Kingspan”, čiji se dolazak očekuje, te da će ubuduće Leskovac u Evropi biti prepoznatljiv po ovoj nemačkoj tekstilnoj fabrici. On je istovremeno izrazio očekivanja da će u leskovačkoj fabrici biti zaposlen veći broj radnika od planiranih.

- Prvobitni plan „Falkea” bio je da izgradi fabriku od 12.000 kvadrata, a sada su doneli odluku da je prošire na 15.000, tako da, imajući u vidu odlične rezultate „Falkea” na svetskom tržištu i činjenicu da su prošle i ove godine povećali proizvodnju za 10 odsto, verujem da ovih 600 radnika i nije konačan broj - istakao je Dinkić.

„Falke" je od države preko SIEPA dobio po 400 evra za svakog novozaposlenog radnika, ukupno 2,4 miliona evra, uz polaganje bankarskih garancija za taj iznos, a država će finansirati i obuku dela radnika, koja se već odvija u Školi za tekstil i dizajn u Leskovcu, dok će jedan deo radnika otići u Nemačku na obuku, o trošku poslodavca.

Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić, za koga je Dinkić rekao da je uspeo u kratkom roku da obezbedi neophodnu infrastrukturnu podršku, reši imovinske odnose i dozvolu za gradnju, rekao je da je dolazak „Falkea” prekretnica za leskovačku privredu.

- Očekujemo dolazak još jednog investitora iz oblasti tekstila koji namerava da zaposli između 500 i 1.000 ljudi. Očekujem da ćemo uskoro u ovoj ulici, kao pre 20 godina, ponovo videti reke radnika, ali se bojim da će se grad vrlo brzo suočiti sa deficitom radne snage - rekao je Kocić.

Nova fabrika „Falkea” gradiće se u Tekstilnoj ulici, gde je nekada funkcionisalo pet tekstilnih fabrika, koje su sada zatvorene, odnosno na delu placa fabrike „Leteks” i „Inkol”, koju je kupila ova nemačka firma.

Podsticajna sredstva i za domaće investitore

Mlađan Dinkić rekao je da se država odnosi na isti način i prema domaćim investitorima kada su u pitanju podsticajna sredstva i subvencije.

- Ako bi ko od domaćih investitora želi da izgradi fabriku i zaposli 600 ljudi, dobiće podsticajna sredstva kao i „Falke”. Ali, ovaj podsticaj se ne daje lako, već na punu bankarsku garanciju. Više od polovine onih koji su dobili podsticaj jesu domaći investitori - kazao je Dinkić.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.