Optužbe, prljav veš i 1.000 evra

Izvor: B92, 23.Jul.2012, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužbe, prljav veš i 1.000 evra

Beograd -- Skupština Srbije počela je rad svađom između Dragoljuba Mićunovića i Aleksandra Vučića, u koju se uključila i Aleksandra Jerkov, a zatim i Mlađan Dinkić.

Više od sat vremena polemike pokušali su da smire poslanik LDP-a Ivan Andrić tražeći od poslanika da prestanu sa međusobnim optužbama i šef poslanika DSS-a Slobodan Samardžić pitajući učesnike zašto ranije nisu iznosili međusobni "prljav veš".

Prvo je krenula polemika između šefa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslaničke grupe DS Dragoljuba Mićunovića i lidera naprednjaka Aleksandra Vučića o kredibilitetu buduće vlade.

Skupština Srbije je izabrala za novog predsednika parlamenta Nebojšu Stefanovića i pet potpredsednika. U skupštini je oformljeno 13 poslaničkih grupa.

Stefanović je rekao da je spreman na saradnju sa svim poslaničkim grupama i da očekuje da će parlament u narednom periodu biti "istinski bastion demokratije".

Mićunović je izrazio sumnju da će nova vlada uspeti da promeni stvari u zemlji, kako obećavaju, budući da je, kako je naglasio, većina njenih članova već bila u ranijim vladama.

“Ovde se govori da će doći novi preokret, ali imamo polovinu vlade koja je bila u prethodnoj, ljude koji su govorili neke stvari braneći ondašnju politiku, a sada smo u situaciji da to ne važi i da se menjaju mišljenja preko noći”, rekao je Mićunović.

On je kazao da će DS biti ozbiljna i stroga opozicija i da će pratiti rad nove većine i kontrolisati da li je uspela da učini “paramentalni napor da se promeni”.

Ne mogu da podelim optimizam da je ovo veliki dan za Srbiju, ovo je interesantan dan za Srbiju, jer je retko kada imala prilike da vidi tolike promene, a da se ništa bitno i nije promenilo”, rekao je Mićunović, odgovarajući na izlaganje Vučića.

Šef poslanika DS je poručio da ne zna kako će buduća vlada rešavati probleme, uz napomenu da puno obećavaju.

Ali, pošto ovo nisu novi ljudi, budući da su mnogi učestvovali u raznim vladama, onda kada budete pokušavali da za sva zla ove zemlje okrivite prethodnu vladu, nemojte zaboraviti neki od najvažnijih predstavnika prethodne vlade su i u vašoj vladi”, poručio je Mićunović.

Podsećajući na politički bekgraund mnogih predstavnika nove vladajuće većine, on je rekao da želi da u parlamentu vlada duh tolerancije.

Vučić je u uvodnom izlaganju govorio o jednom dnevnom listu, koji je pisao o kandidatu SNS za ministra inostranih poslova Ivanu Mrkiću kao o “čuvaru Miloševićevog trezora” i poručio da to nije dobro i da poslanici treba da se uzdrže od napetosti koja je daleko od tolerancije.

Prema njegovim rečima, DS je dovela Srbiju do praga pregovora za članstvo u EU, na prag reformi i preporoda, a na svako skretanje od toga će “oštro” reagovati.

Vučić je odgovorio Mićiunoviću da mu nije uputio nijednu ružnu reč i da “sada loše govori o onima sa kojima je do pre 20 dana njegova stranka htela da formira većinu”.

To su oni isti sa kojima ste do pre 20 dana razgovarali da ponovo formirate vladu, sada vam više nisu dobri, to su oni isti za koje ste govorili da treba da nastavite istim putem.Vi ste napravili da svaka politička stranka liči ne na privrednu, već na tajkunsku organizaciju”, rekao je Vučić.

On je Mihćunoviću poručio da su “najveći tajkuni u redovima DS”, a da je šef poslaničkog kluba DS lično duže na vlasti od svih članova SNS”.

“Ako mislite da ste nas uplašili, niste ni najmanje, mi hoćmo normalnu Srbiju u kojoj ćemo da saradjujemo i radimo sa vama, ali nećemo da dozvolimo da nam držite predavanja i pridike, kao što vi ne dozvoljavate nama, posebno imajući u vidu 12 godina iskustva vaše vladavine”, rekao je Vučić i poručio da će već prvog dana “pokušti da skrenu sa puta DS”.

Prvog dana ćemo skrenuti sa vašeg puita, jer ako to ne uradimo nagrabisili smo i mi i Srbija. Ova zemlja nema šansu za budućnost, odstavili ste nam budžetski deficit od 7,5 odsto, do kraja godine 3,5 miliona evra treba da nadjeno”, rekao je Vučić.

U plelemiku se uključila i šefica poslaničkog kluba LSV Aleksandra Jerkov.

Ona se “zahvalila” Vučiću na lekciji iz demorkatije i pokazala njegovu fografiju iz skupštinske sale od pre nkeliko godina kako drži robijašku košulju za Mlađana Dunkića, nakon što je tada rekao da je "Dinkić najveći lopov koga je Srbija videla".

“Sećamo vas se gospodine Vučiću i nećemo ni na trenutak pomisliti da ste danas drugačiji nego što ste ranije bili”, rekla je Jerkov.

Jerkov je pdsetila i na Vučićeve reči da je Dačić “osvedočeni lažov i da ni bog ne može da ga natera da uđe u vlast koju podržava SPS”, a Mlađana Dinkića pozvala sa saopšti zasto je 'slagao za 1.000 evra za besplatne akcije" i da li je to učinio zbog svog izbornog uspeha ili tudjeg.

“U pregovorima oko vlasti gube se svi kriterijumi”, rekla je Jerkov.

Jerkov je pdsetila i na Vučićeve reči da je Dačić “osvedočeni lažov i da ni bog ne može da ga natera da uđe u vlast koju podržava SPS”, a Mlađana Dinkića pozvala sa saopšti zasto je 'slagao za 1.000 evra za besplatne akcije" i da li je to učinio zbog svog izbornog uspeha ili tudjeg.

“U pregovorima oko vlasti gube se svi kriterijumi”, rekla je Jerkov.

Aludirajući na aferu “Kofer” Jerkov je Vučića upitala “gde je nestao kofer” na šta joj je odgovorio da je “nestao u reformi pravoduja koju sprovela prethodna vlast”.

"Vi ste sa tim ljudima pravili koaliciju. Vi ste sa ubicama pravili koaliciju, a ne ja. Mi nećemo ni sa de grlimo ni ljubimo sa Ivicom Dačićem i Mlađanom Dinkićem, a sve zbog para a ne politike, i sve da vaši džepovi budu dublji", rekao je Vučić Jerkovoj.

Ona je navela da je očekivala da će Vučić, koji je svojevremeno podržavao haškog optuženika Ratka Mladića, u svakom trenutku izneti natpis "sigurna kuća za Ratka Mladića".

Jerkov je podsetila i da je u prošlom skupštinskom sazivu Dinkić nazvao Jorgovanku Tabaković iz SNS "džukelom", a da je do pre nekoliko meseci govorio da neće ući u koaliciju sa SNS.

Mandatar za sastav vlade Ivica Dačić nije se uključio u burnu polemiku, već je pozvao je da se što pre izabere predsednik skupštine i poručio da je više dosta rasprava "ko je sa kim bio i ko sa kim više nije".

Predsedavajući skupštinom Zaharije Trnavčević je upozorio poslanike da ne razmenjuju ružne reči ili će biti kažnjeni.

Odgovarajući na prozivke lider URS-a Mlađan Diunkić rekao da nikada nije slagao u vezi sa besplatnim akcijama 2007. godine i da je u taj predlog duboko verovao, ali da tada nije znao da je dogovorena prodaja NIS, za daleko nižu cenu od očekivane.

Dinkić je na sve to odgovorio da nikada nije lagao građane, već da je verovao u ono što govori.

"Nisam nikada lagao pa ni u vezi sa besplatnim akcijama. Kada sam dao predlog verovao sam da će njihova cena biti 1000 evra. Tada nisam znao dve stvari. Da je bila dogovorena prodaja NIS-a po ceni 6-7 puta niža. To je dogovorio Boris Tadić. Kako znam? Zato što kada je taj posao završen, na diplomatskoj večeri je on to sam priznao. Da je još 2007. godine dogovorio da se NIS tako proda. Građani treba da znaju da nešto što danas vredi 5 milijardi evra, prodato za 800 miliona evra", rekao je Dinkić.

Šef poslaničke grupe URS je kazao da je o koaliciji sa SNS počeo da razmišlja tek kada je lider DS Boris Tadić pokušao da "razbije" URS predlogom da u vladu uđu bez svog lidera i da pre toga nije imao ozbiljne razgovore sa Tomislavom Nikolićem koji je predvodio SNS.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić predložio je stranačkog kolegu Nebojšu Stefanovića za novog predsednika parlamenta čiji će zadatak biti da neguje duh tolerancije i jedinstva.

Vučić je, u nastavku konstitutivne sednice Skupštine Srbije, izjavio da će nova vladajuća koalicija pokušati da napravi drugačiju i odgovorniju Srbiju, koja se neće obračunavati sa političkim protivnicima i u kojoj će se poštovati zakoni.

Vučić je ocenio da je, zahvaljujući pobedi SNS-a na predsedničkim i parlamentarnim izborima, nova vladajuća većina došla u situaciju da počne sa promenama "koje će doneti boljitak građanima" i izrazio nadu da će novo rukovodstvo skupštine uneti u politički život "više trpeljivosti, uvažavanja i strpljenja".

On je najavio da će napori biti uloženi da se poveća štednja, odnosno da se budžetski rashodi smanje, zbog čega je predloženo da se broj potpredsednika Skupštine Srbije ograniči na četiri.

Liberalno demokratska partija navela je da neće podržati izbor Nebojše Stefanovića iz SNS za novog predsednika republičkog parlamenta, a najvećim strankama u skupštini poručila da se uzdrže od međusobnih napada i optužbi.

Poslanik te stranke Ivan Andrić ocenio je da u biografiji predloženog kandidata ne vidi mogućnost da se radi o osobi koja ima politički integritet koji bi omogućio da parlament obavlja posao u okviru nadležnosti.

Ističući da najvažniji zadatak parlamenta više nije donošenje zakona, već kontrola njihovog sprovodjenja, Andrić je kazao da parlament, da bi bio ozbiljan pokretač durštva, mora pronaći načina da kontroliše sprovodjenje zakona, jer je to njegov prvi zadatak.

Liberalno demokratska partija navela je da neće podržati izbor Nebojše Stefanovića iz SNS za novog predsednika republičkog parlamenta, a najvećim strankama u skupštini poručila da se uzdrže od međusobnih napada i optužbi.

Poslanik te stranke Ivan Andrić
ocenio je da u biografiji predloženog kandidata ne vidi mogućnost da se radi o osobi koja ima politički integritet koji bi omogućio da parlament obavlja posao u okviru nadležnosti.

Ističući da najvažniji zadatak parlamenta više nije donošenje zakona, već kontrola njihovog sprovodjenja, Andrić je kazao da parlament, da bi bio ozbiljan pokretač durštva, mora pronaći načina da kontroliše sprovodjenje zakona, jer je to njegov prvi zadatak.

Osvrćući se na polemiku SNS i opozicionih DS i LSV, Andrić je kazao da je takav ton očekivan posle izborne kampanje, ali je apelovao u ime LDP da prestanu sa tim, jer je kampanja gotova, a gradjani Srbije izabrali Tomislava Nikolića.

Prema njegovim rečima, LDP će biti opozicija, ali će vladajuća većina uvek u toj stranci imati konstruktivnog partnera za razgovor.

Svaku evropsku ideju ćemo podržati, sve što mislimo da je loše reći ćemo vam”, rekao je Andrić, koji je predlog da parlament ima četiri potpredsednika ocenio “krajnje neprimerenim”.

On je dodao da u tome ne vidi način da se uštedi novac, jer potpredsednici nemaju kabinete, niti automobile, ali da su članovi skupštinskog Kolegijuma.

“Oduzimajući nam pravo da imamo potpredsednika vi nama oduzimate pravo da učestvujemo u radu i pripremama sednica”, rekao je Andrić.

Šef poslanika DSS-a Slobodan Samardžić je upitao učesnike rasprave u Skupštini Srbije zašto tek sada iznose međusboni "prljav veši" i kako to da dok su zajedno sarađivali nisu imali takve zamerke.

On je rekao da će DSS biti uzdržana kada se bude izjašnjavalo o izboru kandidata SNS za novog predsednika parlamenta Nebojšu Stefanovića.

Samardžić je naveo da se DSS u skupštini oseća kao opozicija i da iz tog razloga ta stranka nema poseban razlog da glasa pozitivno.

"Ali nemamo razlog ni da glasamo negativno za Stefanovića, jer je to početak rada novog rukovodstva i iz tog razloga DSS će biti uzdržana kada se bude glasalo”, rekao je Samardžić.

Uz napomenu da je jako važno pitanje da li će nova vlada delovati u pravcu diskontinuiteta ili kontinuiteta , Samardžić je istakao da nova većina može da nadje nešto dobro u prethodnoj, a to je kako ne treba voditi politiku.

Podsećajući da je u prethodne četiri godine vodjena politika prema sloganu EU nema alternativu, Samardžić je kazao da nova vlada ne sme da se okreće samo jednom polu. On je kazao da nova većina mora biti orjentisana prema Ustavu Srbije, kao i da su njegovoj stranci najvažniji Ustav i zakoni i da će u tom okviru voditi oštre debate.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jerkov i Vučić razmenili optužbe u Skupštini

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Jul.2012

BEOGRAD - Aleksandar Vučić je optužio Aleksandru Jerkov da su krali i pljačkali u proteklih deset godina u Novom Sadu i da je kofer para nestao u reformi pravosuđa

Nastavak na SEEbiz.eu...

Skupština Srbije započela rad svađom poslanika

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Jul.2012

Skupština Srbije počela je rad svađom između Dragoljuba Mićunovića i Aleksandra Vučića, u koju se uključila i Aleksandra Jerkov, a zatim i Mlađan Dinkić.  Više od sat vremena polemike pokušali su da smire poslanik LDP-a Ivan Andrić tražeći od poslanika da prestanu sa međusobnim optužbama...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.