Niška industrija na putu razvoja

Izvor: B92, Tanjug, 23.Apr.2010, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niška industrija na putu razvoja

Niš -- Južnokorejska kompanija "Jura" ulaže 10 miliona evra u fabriku u Nišu u kojoj će posao dobiti 1 500 radnika. Dinkić najavio državni program za nišku industriju.

Niš je danas bio u centru pažnje najviših državnih funkcionera. Potpisivanju memoranduma o razumevanju sa južnokorejskom kompanijom "Jura" prisustvovali su i predsednik Srbije Boris Tadić i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, koji je najavio i poseban državni program za oživljavanje Niša kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << industrijskog centra jugoistočne Srbije.

Uz prisustvo visokih zvanica potpisan je memorandum o razumevanju Ministarstva ekonomije, Grada Niša i južnokorejske firme "Jura korporacija" o izgradnji nove fabrike u industrijskoj zoni Donje Međurovo.

Projekat je vredan 10 miliona evra, a u planu je otvaranje 1 500 novih radnih mesta. Preko Agencije za strana ulaganja biće dato 5 000 evra po svakom novootvorenom radnom mestu u toj fabrici.

Ovo je značajan dan za Srbiju, fabrika koju će izgraditi "Jura korporacija" rešice socijlane probleme mnogih porodica u Nišu, kaže predsednik Srbije Boris Tadić i navodi da je zato odlučio da prisustvuje ovo događaju.

"Jura korporacija" je proizvođač elektroinstalacija za automobilsku industriju i od nedavno vlasnik "Zastave elektro" u Rači, kod Kragujevca.

Predstavnik korejske kompanije Džang Vu Nam kaže da će niška fabrika početi sa radom sledeće godine.

"Od kada smo došli u Srbiju i započeli projekat u Rači prošlo je svega tri meseca. Jako nam je drago što već započinjemo drugi projekt u ovom velikom industrijskom gradu. U Rači dobro napredujemo. U Nišu će biti malo drugačiji projekat, to će biti grinfild investicija. Naš plan je da već naredne godine ovde otvorimo fabriku”, najavio je on.

Iz Vlade obećavaju da je ovo tek početak. Ministar ekonomije je najavio i da će u maju biti donesen i poseban državni program za oživljavanje Niša kao industrijskog centra koji će imati tri segmenta - posebne podsticaje za investitore, uspostavljanje slobodne carinske zone i premeštanje sedišta Fonda za razvoj u Niš.

"Svi veliki investitori koji odluče da lociraju svoje fabrike u Nišu, da izgrade nove i rekonstruišu postojeće fabrike i zaposle ljude, dobiće podsticaje i do 10 000 evra po novozaposlenom radniku u zavisnosti od vrste delatnosti i tipa investicije", objasnio je Dinkić novi državni program.

On je naveo da vlada trenutno vodi pregovore sa još tri svetske kompanije koje bi svoje projekte mogle da realizuju u Nišu.

Dinkić je danas u Nišu posetio Mašinsku industriju i preduzeća "Vagonka”, "Jastrebac”, "Građevinar”, "Niteks” i "Nisal”.

Što se "Vagonke” tiče, Dinkić kaže da je cilj da se fabrika modernizuje jer veruje u perspektivu vagonogradnje u Srbiji. Država će pomoći da se obezdede neki izvozni poslovi.

"Imamo u izgledu jedan posao za vagone cisterne za Azerbejdžan. Predsednik Tadić i ja putujemo u drugoj nedelji maja tamo. Već smo razgovarali sa njihovim predstavnicima i tu bismo mogli uposliti tri fabrike vagona, između ostalog i nišku”, očekuje Dinkić.

"Nadamo se da ćemo biti uspešni na tenderu u Libiji, gde bi onda dobili mnogo, mnogo više posla”, dodao je ministar ekonomije.

Dinkić je predložio da Vlada donese poseban program za popust pri kupovini pumpi koje proizvodi preduzeće "Jastrebac” u Nišu. Glavni kupci proizvoda ovog preduzeća su EPS i Hidroelektrana Đerdap i postoji velika tražnja i za delovima za pumpe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.